Slovenija 26.3.2014 12:38

V LGL premiera predstave o drugačni Pepelki

Ljubljana, 26. marca - V Lutkovnem gledališču Ljubljana bo drevi premiera predstave za otroke Pepelka v režiji Ivane Djilas. Kot je ta dejala za STA, bodo morali računati na drugačno pričakovanje otrok, ki poznajo Walt Disneyjevo različico. Predstava črpa iz besedila Simone Semenič, ki je bližje Pepelki Roalda Dahla, ki se ne poroči s princem, pač pa s preprostim fantom.

Ljubljana. Lutkovno gledališče. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Obstaja na stotine zgodb o Pepelki, ki se pojavljajo v domala vseh kulturah. Slovenskim otrokom je poleg Grimmove različice, kjer deklici pomaga drevo, najbližje Disneyjeva zgodba, ki pa je vsebinsko sporna, je povedala režiserka. Z Disneyjevo verzijo deklicam sporočamo in privzgajamo, da naj bodo pridne, naj delajo, se ne pritožujejo in počakajo, da jih bo nekdo rešil in nagradil, je prepričana Djilasova.

Zaradi tega je bil izziv obdržati elemente osnovne zgodbe, obenem pa ji dati sodobnejše sporočilo. To je v svoji adaptaciji naredil že Dahl, kjer se Pepelka noče poročiti s princem, pač pa si izbere preprostega fanta, ki dela marmelado. S tem je Pepelki pustil možnost izbire. Podobno sporočilo želijo otrokom podati tudi z aktualno predstavo - da vedno obstajajo tudi druge možnosti.

Predstava je namenjena otrokom, starejšim od pet let. Ker je zgodba polna kompleksnih odnosov med Pepelko in mačeho, odstotnim očetom, pokojno materjo in zlobnima sestrama, so nekaj prizorov premestili v songe, ki so otrokom bliže od govorjene besede, je še povedala režiserka.

Avtor besedil songov je Branko Završan, avtor glasbe songov in korepetitor pa Boštjan Gombač. Scenografinja je Ajda Vogelnik Saje, kostumografinja Jelena Proković, koreograf pa Branko Potočan.

Pepelko bo igrala Ajda Toman, poleg nje pa bodo nastopili še Rok Kunaver, Nina Ivanič, Alenka Tetičkovič, Nina Skrbinšek, Urška Hlebec, Jernej Kuntner, Iztok Valič in Jernej Čampelj k. g..

Eno od prvih različic o skromni in dobri deklici, ki je doživljala krivico, a bila na koncu poplačana s prinčevo ljubeznijo, je zapisal Charles Perrault, za njim sta svojo zapisala brata Grimm. V obeh najdemo hudobno mačeho in polsestri, ples s princem ter izgubljeni čeveljc, le da v prvi Pepelko z obleko za ples opremi dobra vila, v drugi pa drevo, ki ga je bila Pepelka posadila na materinem grobu.

Pepelka je doživela nešteto opernih, gledaliških, televizijskih in filmskih priredb, med katerimi je najbolj poznana Disneyjeva risanka. Princ v tokratni predstavi je, kot so zapisali v gledališču, nadut, vase zaverovan in neskončno razvajen, zato Pepelke ne navduši ter si raje izbere preprostejšega fanta.