Svet 28.3.2014 6:00

V Berlinu razstava del Hansa Richterja

Berlin, 28. marca - V razstavišču Martin-Gropius-Bau je na ogled razstava Srečanja - od dade do danes. To je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa po treh desetletjih prva razstava, ki so jo v rojstnem Berlinu posvetili umetniku Hansu Richterju. Predstavljenih je 150 Richterjevih slik, kipov in filmov ter 50 del umetnikov, na katere je vplival Richter.

Ustvarjalni opus Hansa Richterja (1888-1976) časovno pokriva sedem desetletij. V Berlinu rojeni umetnik velja za eno najpomembnejših osebnosti moderne. Poleg Berlina so ključne postaje njegovega življenja Pariz, München, Zürich, Moskva in New York.

Richter je bil slikar in risar, dadaist in konstruktivist, filmar in teoretik, pa tudi vpliven učitelj. Njegovi kolaži velikih dimenzij danes veljajo za ikonična dela umetnostne zgodovine.

Bolj kot pri kateremkoli umetniku 20. stoletja je v njegovih delih vidna prepustnost med posameznimi panogami. Njegova velika tema je bila povezava med filmom in likovno umetnostjo. Prijateljeval je s številnimi najpomembnejšimi umetniki prve polovice 20. stoletja, je zapisano na spletni strani razstavišča.