Slovenija 28.3.2014 13:15

Mladinska knjiga 10. aprila še tretjič na dražbo

Ljubljana, 28. marca - Abanka in NLB sta danes, potem, ko je prodajni konzorcij bank, ki prodajajo Mladinsko knjigo založbo (MKZ), zapustila Hypo Alpe Adira Bank, objavili vabilo na javno dražbo za prodajo 51,2-odstotnega deleža v MKZ. Po navedbah medijev sta v igri za nakup založbe le še dva ponudnika, Učila International ter litovska Alma Littera.

Ljubljana. Logotip založbe Mladinska knjiga. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip založbe Mladinska knjiga.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot sta zapisali prodajalki, bo dražba 10. aprila v Grand hotelu Union Business potekala po principu "vse ali nič", kar pomeni, da se vrednostni papirji prodajajo izključno kot paket v celoti, ki ga ni mogoče deliti na manjše pakete delnic.

Začetna izklicna cena za paket delnic je 13 evrov na delnico oziroma 8,204.521 evrov za celoten paket. Po potrebi bosta prodajalki izklicno ceno tudi znižali. Potencialni dražitelji morajo do 8. aprila nakazati varščino v višini 500.000 evrov, če se želijo dražbe udeležiti.

Banki imata delež MKZ v lasti vse od stečaja večinskega lastnika Zvon Dva Holdinga, neuspešno pa se MKZ prodaja že več kot leto dni. Kot prvi resnejši ponudnik za nakup večinskega deleža MKZ, ko je v konzorciju sodelovala še Hypo banka, se je pojavil Kompas MTS, ki je lani spomladi podal nezavezujočo ponudbo v višini 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup.

Prodajni konzorcij bank, ki je skupaj s Hypo banko obvladoval skoraj 70-odstotni delež v založbi, je nato julija razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče.

Izklicna cena oktobrske dražbe celotnega paketa delnic, na kateri se je pričakovalo ponudbo še enega interesenta za nakup MKZ založbe Učila International, je bila nekaj več kot 11 milijonov evrov, a se nanjo ni prijavil nihče.

Ob zadnji dražbi, ki je med slovenskimi založniki in zainteresirano javnostjo dvignila veliko prahu, se je oblikovala tudi iniciativa Skupaj za knjigo. Ta se je kasneje oblikovala tudi v družbo za odkup večinskega deleža MKZ.

A družba je potem, ko se je v začetku letošnjega leta poslovil eden od ustanoviteljev Kamilo Lekše, po vsem sodeč nekoliko pozabila na MKZ, saj ni opravila niti skrbnega pregleda. V vmesnem času se je za nakup MKZ zanimalo tudi podjetje Ram2 kranjskega podjetnika Franja Žnidarja.