Svet 30.3.2014 6:00

Predstava Še vedno vihar povabljena na Sterijino pozorje

Novi Sad, 30. marca - Drama Petra Handkeja Še vedno vihar v režiji Ivice Buljana ter izvedbi SNG Drama Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu se je uvrstila v mednarodni program 59. festivala Sterijino pozorje z naslovom Krugovi (Krogi). Predstava bo na festivalu, ki bo v Novem Sadu potekal med 26. majem in 3. junijem, na sporedu 28. maja.

Prvo slovensko uprizoritev epopeje o koroških Slovencih je za program, namenjenem dramskim delom iz držav nekdanje Jugoslavije, izbral selektor 59. izdaje festivala Sterijino pozorje Igor Bojović.

Zgodba predstave gledalca popelje v čas pred drugo svetovno vojno v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine. Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili pisma, fotografije in dokumenti, najdeni po smrti družinskih članov.

Predstava je februarja gostovala v Pliberku na avstrijskem Koroškem, le nekaj kilometrov stran od Handkejeve rojstne hiše in kraja, kjer so pokopani člani njegove družine, ki so postali glavni liki zgodbe, so sporočili iz ljubljanske Drame.

V predstavi nastopajo Ivo Ban, Nina Ivanišin, Saša Pavček, Matjaž Tribušon, Marko Mandić, Aljaž Jovanović, Veronika Drolc ter Luka Cimprič in Nikla Petruška Panizon kot gosta.

Še vedno vihar (2010), ki so ga krstno uprizorili na Salzburških slavnostnih tednih leta 2011, je Handkeju leto dni po izidu prinesla prestižno nagrado za dramatiko na Dnevih drame v Mülheimu an den Ruhr. Handke je za svoj opus prejel tudi letošnjo Ibsenovo nagrado.