Slovenija 31.3.2014 11:11

Na 55. jazz festivalu Ljubljana poudarek na klavirju in norveškem jazzu

Ljubljana, 31. marca - V prestolnici bo od 2. do 5. julija potekal 55. jazz festival Ljubljana. Organizatorji napovedujejo program s poudarkom na dveh tematskih sklopih - klavirju in norveškem jazzu. Ob tem napovedujejo še letošnjega dobitnika grammyja Gregoryja Porterja, pevca, ki spaja jazz in soul.

Klavir je poleg trobente tisto glasbilo, ki je po obdobju stagnacije v zadnjih nekaj letih doživelo izjemen preporod. Poleg glasbenikov, ki so v zadnjih 20 letih prehajali meje ustaljenega, denimo Matthew Shipp, se je nedavno pojavilo še nekaj glasbenih vizionarjev tega glasbila, so zapisali organizatorji.

Tako bo na Jazz festivalu Ljubljana nastopil nemški pianistični genij Joachim Kühn, ki je letos praznoval 70 let. Eden najboljših evropskih jazzovskih glasbenikov vse od sredine 60. let minulega stoletja bo nastopil solistično in v triu. Poleg njega organizatorji napovedujejo nekaj svežih pianističnih evropskih imen, ki pa, kot so zapisali, vedno bolj prevzemajo glavne vloge. Tako se bodo ljubljanskemu občinstvu med drugim predstavili Tarek Yamani, Marko Črnčec in Giovanni Guidi ter zasedbi The Necks in Kaučič & Fernandez duo.

Norveški jazz so glasbeniki, kot so Paal Nielssen-Love, Frode Gjerstad in Ingebrigt Haker-Flaten, v 90. letih minulega stoletja revolucionarno preobrazili. Danes velja za eno najbolj silovitih in vitalnih smeri evropskega novega jazza in enega najbolj vidnih gibanj na svetu. Subvencija za potne stroške, ki jo norveška vlada podeljuje svojim najodličnejšim glasbenikom, je pripomogla k razpršeni prisotnosti, namesto osredotočenosti na središča, kot so Oslo, Bergen in Stavanger.

Na festivalu bo predstavljena raznolikost in izrazna moč norveške jazzovske scene, od huronskih prvakov jazzovske psihadelije Jaga Jazzist na čelu s trobentačem Mathiasom Eickom, preko poetičnega tria In The Country pa do Cortex, prvih pravih naslednikov super zasedbe Atomic.

Festival se bo sklenil z nastopom kanadskih Souljazz Orchestra, ki veljajo za eno največjih svetovnih koncertnih in klubskih atrakcij zadnjih let. Koncerti bodo v Cankarjevem domu in v Križankah, so še sporočili iz Cankarjevega doma.