Svet 1.4.2014 6:00

Mineva 100 let od rojstva francoske pisateljice Marguerite Duras

Pariz, 1. aprila - Pred 100 leti se je na današnji dan rodila francoska pisateljica in režiserka Marguerite Duras. Sprva je pisala pod vplivom Steinbecka in Hemingwaya, pozneje je krenila v abstraktno smer in začela uporabljati tehniko t.i. novega romana. Med drugim je napisala scenarij za film Hirošima, ljubezen moja, ki ga je posnela z režiserjem Alainom Resnaisom.

Durasova se je rodila kot Marguerite Donnadieu. Težko mladost je preživela v v francoski Indokini. V Parizu je študirala matematiko in nato pravo. Kot komunistka je med vojno sodelovala z odporniškim gibanjem. Leta 1943 se je ob izidu svojega prvega romana odločila, da se bo preimenovala v Marguerite Duras. Pod tem psevdonimom jo kot književnico in filmsko režiserko pozna ves svet. Umrla je 3. marca 1996 po dolgem boju z alkoholom in rakom.

Njena glavna dela so romani Jez na Pacifiku (1950), Mornar iz Gibraltarja (1952), Moderato cantabile (1958), Ljubimec (1984) ter Modre oči, črni lasje (1985). V slovenskem prevodu so do zdaj izšli delno avtobiografski Ljubimec, kratki roman Moderato cantabile, zbirka kratke proze Bolečina in roman Boj z morjem.

Pri založbi Modrijan za letos napovedujejo še izid njene zadnje knjige z naslovom To je vse (C'est tout). Besedilo je pri 81. letih, tik pred smrtjo, narekovala svojemu zadnjemu ljubimcu.

Marguerite se zaveda, kaj jo čaka in temu se upira. Knjiga je krik. Knjiga o umiranju je zmagoslavje življenja. Hkrati je dnevnik, ljubezensko pismo, klic ljubimcu, resničnemu in namišljenemu. V uporu in ljubezni pa korenini književnost. To je knjiga o literaturi. V njej se Durasova še poslednjič ozre na svoje delo, trpljenje, trenutke ekstaze ob dobro napisanem besedilu, na svoj obsežni pisateljski opus, so o knjigi zapisali pri založbi.

Durasova je napisala več uspešnih filmskih scenarijev, pisala je tudi drame.