Slovenija 1.4.2014 9:18

V Zagorju ob Savi bo nastopilo 1400 mladih pevcev

Zagorje ob Savi, 1. aprila - V Zagorju ob Savi bo danes in v sredo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) potekalo 24. državno tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov Slovenije. Na bienalni prireditvi, ki poteka od leta 1968, se bo predstavilo 39 zborov, od tega polovica otroških, v katerih prepeva več kot 1400 mladih pevcev.

Nastope slovenskih otroških, mladinskih, dekliških in mešanih mladinskih zborov bo ocenjevala petčlanska žirija, ki jo sestavljajo priznani slovenski zborovodje Helena Fojkar Zupančič kot predsednica, Damijan Močnik, Stojan Kuret, Marko Vatovec in Marinka Šuštar.

Komisija bo ocenila vsak nastop, razglasila najboljše in podelila posebna priznanja, med drugim tudi za najboljšo sestavo sporeda ter najboljšo izvedbo slovenske ljudske in slovenske umetne skladbe. JSKD bo najboljšim podelil tri denarne nagrade, Glasbena matica Ljubljana pa bo podelila nagrado slovenskemu skladatelju za najboljšo noviteto in najboljšo skladbo Zagorja 2014.

Na sporedu vsakega zbora je obvezna izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi, umetne pesmi slovenskega avtorja in nekaj pesmi po lastni izbiri, so sporočili iz JSKD.

Bienalno tekmovanje Zagorje ob Savi ne ponuja le pregleda dosežkov najboljših otroških in mladinskih zborov Slovenije, temveč je tudi pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo morda nekoč člani odraslih pevskih zborov. Aktivnih članov pevskih zborov v Sloveniji je 60.000, obenem pa je zborovstvo, kot poudarjajo v JSKD, tista dejavnost, po kateri so Slovenci dobro poznani po svetu.

V Zagorju ob Savi je na državnih tekmovanjih doslej nastopilo več kot 1050 zborov, skoraj 250 zborovodij, številni slovenski skladatelji pa so jim posebej za ta nastop napisali 96 novitet.