Svet 1.4.2014 5:30

Tudi Frljićev projekt o izbrisanih na programu festivala Sterijevo pozorje

Novi Sad, 1. aprila - Prešernovo gledališče Kranj se je z avtorskim projektom Oliverja Frljića 25.671 uvrstilo na letošnji 59. festival Sterijevo pozorje. Prav tako kot dramo Petra Handkeja Še vedno vihar v režiji Ivice Buljana in izvedbi ljubljanske Drame in SSG Trst, bodo Frljićev projekt uprizorili v okviru mednarodnega programa Krugovi (Krogi).

Kranj. Režiser Oliver Frljić. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Režiser Oliver Frljić.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Avtorski projekt, ki govori o usodah ljudi, ki so bili leta 1992 izbrisani iz registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije, in še doslej niso bili deležni moralnega in materialnega zadoščenja, je za program, namenjenem dramskim delom iz držav nekdanje Jugoslavije, izbral selektor 59. izdaje festivala Sterijino pozorje Igor Bojović. Festival bo potekal med 26. majem in 3. junijem v Novem Sadu.

V Prešernovem gledališču Kranj so predstavo 25.671 premierno uprizorili lani, z njo pa želijo opozarjati javnost in vlado, da po več kot dveh desetletjih krivica še vedno ni popravljena. Avtorski projekt 25.671 je pri domačem in tujem občinstvu naletel na dober odziv. Na lanskem Borštnikovem srečanju so zanj prejeli dve nagradi - nagrado za najboljšo uprizoritev pretekle sezone ter nagrado za dramaturgijo, ki jo je prejela Marinka Poštrak.

V predstavi igrajo Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Matjaž Višnar, Maja Frančeškin, Maja Rekar in Bojan Stojanov.