Svet 2.4.2014 6:00

Arheološki muzej v Madridu po šestih letih prenove odprl vrata

Madrid, 2. aprila - Nacionalni arheološki muzej v Madridu je po šestih letih prenove v torek ponovno odprl vrata za obiskovalce. V neoklasicistični stavbi v središču mesta, v kateri ima prostore tudi Nacionalna knjižnica, je v 40 sobah razstavljenih 13.000 eksponatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prenova enega največjih madridskih muzejev, katerega zbirka časovno sega od prazgodovine pa do 19. stoletja, se je začela leta 2008 in je stala 65,2 milijona evrov. V sklopu prenove so poskrbeli za zaslone, zemljevide in grafične prikaze, da bi razstavljene eksponate bolje umestili v kontekst.

Zbirka je urejena okrog dveh notranjih dvorišč, ki dobivata naravno svetlobo od zgoraj, skozi veliki stekleni okni. V prvi sobi sta postavljeni veliki steni, na kateri so projicirane podobe na 350 manjših zaslonih.

"Želeli smo deliti zgodovino ljudi, ki so živeli na območju današnje Španije," je dejal direktor muzeja Andres Carretero Perez. Dodal je, da niso želeli postaviti suhoparne razstave, ki bi bila razumljiva le strokovnjakom, temveč da bi pritegnila širše množice. Po njegovih besedah so izjemnega pomena prav vsi razstavljeni eksponati, saj predstavljajo izbor iz fundusa muzeja, ki obsega kar 1,25 milijona predmetov.

V muzeju je postavljena tudi replika jame Altamira, ki se ponaša s prazgodovinskimi risbami bizonov, konjev, jelenov in človeških figur z živalskimi glavami.

Nacionalni arheološki muzej v Madridu je bil ustanovljen leta 1867, da bi v njem shranili in proučevali arheološke predmete, ki so bili v lasti španskih vladarjev. Prenovljeni muzej bo v ponedeljek uradno odprl španski premier Mariano Rajoy. Prenovo bodo obeležili z brezplačnim obiskom muzeja vse do 20. aprila.