Svet 4.4.2014 5:00

V Zagrebu se danes začenja 10. anarhistični sejem knjig

Zagreb, 4. aprila - V Zagrebu se danes začenja 10. anarhistični sejem knjig, na katerem bodo založniki in aktivisti iz ZDA, Anglije, Nemčije, s Češke, iz Grčije, Slovenije, Srbije, BiH ter Hrvaške predstavili svoje publikacije o anarhizmu in sorodnih idejah. Sejem bo do nedelje potekal v Zagrebškem plesnem centru.

Hrvaška, Zagreb. Prestolnica Hrvaške, Zagreb. Foto: Hina/STA Arhiv STA

Hrvaška, Zagreb.
Prestolnica Hrvaške, Zagreb.
Foto: Hina/STA
Arhiv STA

Sejem pa ni namenjen zgolj predstavitvi knjig in drugih tiskovin, temveč redno odpira tudi prostor za srečanja in razprave. Letos bodo udeleženci razpravljali o evropskih migracijskih politikah in delavskem samoupravljanju.

"Tako bomo letos gostili delavce iz kovinske družbe ITAS Provamjska iz Ivanca pri Varaždinu, ki so zaradi slabe privatizacije odpustili direktorja in uspešno prevzeli organizacijo proizvodnje v podjetju," je za STA povedal eden od organizatorjev sejma Marko Strpić.

Prvi dan sejma bodo potekali tudi pogovori o stanju v Hamburgu, kjer skupina Lampedusa nasprotuje nemški priseljenski politiki, predvsem na primeru afriških migrantov, ki so poiskali svoj novi dom v Nemčiji. V soboto pa bo beseda tekla o vse večjem številu centrov za odstranjevanje tujcev na različnih koncih Evrope. Svoje izkušnje bodo predstavili člani skupine Clandestina iz Soluna.

Na sejmu bodo pozornost posvetili tudi vprašanju življenja ob meji EU v okvirju hrvaških priprav na uvedbo schengenskega reda. Udeleženci iz ZDA bodo odprli razpravo o novih globalnih uporih, ki potekajo od ZDA in Brazilije do Ukrajine, medtem ko bodo gostje iz BiH govorili o socialnem nezadovoljstvu v tej državi. Predvidena je tudi razprava o povezavah veganstva, ateizma, "naredi sam" pristopa in punka z radikalnimi političnimi idejami.