Svet 4.4.2014 5:30

V Celovcu razstava slovenske umetnice Eve Petrič

Celovec, 4. aprila - V razstavišču Burgkapelle Muzeja moderne umetnosti v Celovcu bo od nedelje na ogled razstava slovenske umetnice Eve Petrič. Pod naslovom IN-between-SPACE bo predstavljena multimedijska instalacija, ki temelji na fotografiji novonastalih zvezd in ozvezdij, ki jo je za Evropsko vesoljsko agencijo posnel vesoljski teleskop Hubble.

ZDA, New York. Multimedijska umetnica Eva Petrič. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Multimedijska umetnica Eva Petrič.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

ZDA, New York. Umetnica Eva Petrič. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Umetnica Eva Petrič.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Umetnica je neštete majhne čipkaste prtičke sešila v velike tekstilne oblikovne elemente, ki so v razstavnem prostoru razpeti kot kulise. Vse to spremlja glasbena podlaga, sestavljena iz Nasinih posnetkov vesoljskih zvokov, umetničinega petja in glasbe, ki jo je ustvarila skupaj z Matijo Strnišo, ter fotografske projekcije, ki prostor preobrazijo v interaktivno, evokativno in atmosfersko celoto.

Duhovni razstavni prostor Burgkapelle tako presega meje svojega dosedanjega poslanstva. Temeljna eksistencialna vprašanja, ki so v ospredju duhovnega konteksta, so izven verskega okvira postavljena v razširjeni diskurz, ki povezuje teorijo prapoka in teološki mit stvarjenja, so ob razstavi zapisali v muzeju.

Leta 1983 v Kranju rojena umetnica je odraščala na različnih celinah in v različnih kulturah, kar je oblikovalo njen pogled na svet in življenje ter izostrilo njeno senzibilnost. Na osnovi tega je razvila značilen interdisciplinarni jezik.

Neovirano in nekonvencionalno zajema iz fonda človeške zgodovine in se loteva pravljic, mitov, znakov, simbolov, odkritij, iznajdb ter reliktov, ki jih subjektivno predstavlja in razlaga ter povezuje s svojim osebnim mišljenjem in čustvi. Tako oblikuje čisto nove pripovedi. V svojih poetičnih, duhovnih in realističnih slikah ter slikovnih prostorih, ki jih predstavlja s fantastičnimi postavitvami, ustvarja konkretne in namišljene prostore. Razstava v Celovcu bo odprta do 25. maja.