Svet 7.4.2014 6:00

Mineva 400 let od smrti španskega umetnika El Greca

Toledo, 7. aprila - Danes mineva 400 let od smrti španskega umetnika El Greca. Za njegovo slikarstvo so značilne podaljšane postave, poseben kolorit z bogato lestvico sivih tonov ter poudarjenimi zelenimi, ugaslo rdečimi in rumenimi toni, ostri kontrasti in natančna karakterizacija portretirancev. Z obsežno razstavo so obletnico počastili v španskem Toledu.

Razstava V Toledu želi po besedah kustosa Fernanda Mariasa podati nov pogled na umetnika. Na ogled je na šestih različnih lokacijah po mestu in združuje okoli 100 slik. Odprta bo do 14. junija, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Slike so za to priložnost posodili muzeji in galerije iz 31 mest, v Toledu pa jih je med drugim mogoče videti v zakristiji katedrale v Toledu, kapeli San Jose, cerkvi Santo Domingo el Antiguo in cerkvi Santo Tome.

El Greco (1541-1614) se je rodil v kraju Phodele blizu Kandije na Kreti. Med letoma 1560 in 1566 je prišel v Benetke, kjer se je učil slikarstva pri Tizianu. Nekaj časa je preživel tudi v Rimu, kjer se je spoznal z Michelangelovimi deli. Okoli leta 1577 je odšel v Španijo in se naselil v Toledu, kjer je ostal do smrti. V Toledu, kjer je imel svojo delavnico, je bil prisiljen sprejemati najrazličnejša naročila za slike, saj si je nakopal velike dolgove.

Slikal je v slogu poznih manieristov, vendar je v Španiji izoblikoval individualen vizionarski slog, s katerim je izražal notranja videnja in ki je bil tako poseben, da so vrednost njegovih umetnin v celoti presodili šele ekspresionisti v 20. stoletju. Slikal je predvsem sakralne motive, a je bil poleg tega dober portretist. Ekspresivna narava njegove umetnosti je prišla do izraza tudi v njegovih pejsažih.

Med njegovimi pomembnejšimi deli velja omeniti slike Vnebovzetje za cerkev Santo Dominguo el Antiguo v Toledu, El espolio (Slačenje Kristusa), Pogreb grofa Orgaza, Veliki inkvizitor Fernando Nino de Guevare, Sv. Ildefonso, Čaščenje pastirjev in Pogled na Toleo.

V sklopu obeleževanja El Grecove smrti bo v letošnjem letu sledila še razstava v Muzeju Prado v Madridu, ki bo raziskovala umetnikov vpliv na slikarstvo 19. in 20. stoletja. Odprta bo med 24. junijem in 5. oktobrom.