Slovenija 5.4.2014 6:00

V ljubljanski Drami drevi Shakespeare v Pandurjevi viziji

Ljubljana, 5. aprila - V SNG Drama Ljubljana bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili delo Rihard III. + II. po delih Williama Shakespeara in v režiji Tomaža Pandurja. Igra o pohlepu, boju za oblast, moči, o vzponu in padcu ter o smrti je prvo delo, ki ga bo Pandur režiral v SNG Drama Ljubljana.

Ljubljana. SNG Drama Ljubljana. Foto: Domen Groegl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama Ljubljana.
Foto: Domen Groegl/STA
Arhiv STA

Zgodovinska Shakespearova dela sta po prevodih Mateja Bora priredili Lada Kaštelan in Livija Pandur, ustvarjalci pa so se po Pandurjevih besedah odločili, "da Shakespeara vzamemo za inspiracijo, da spregovorimo o svetu danes ter o nas v tem svetu".

"Mislim, da je predstava klasično gledališče v najboljšem pomenu te besedne zveze - klasičen Shakespeare, obogaten z izkušnjo časa. Gre za Shakespeara in kraljevsko sago danes in tukaj, ker so teme, s katerimi se ukvarjamo, večne in univerzalne," je na nedavni novinarski konferenci poudaril režiser.

Predstava, za katero dramaturgijo podpisuje Livija Pandur, scenografijo pa Sven Jonke, je razdeljena na tri dele. Prvi je vzpon, drugi je padec, tretji pa Jeruzalem. V vseh treh delih je rdeča nit novo občutenje sveta.

Z avtorsko ekipo so želeli vzpostaviti homogen svet, ki bi bil zgolj od igralcev samih. Zato so junaki predstave igralci Branko Šturbej, Saša Tabaković, Jernej Šugman, Polona Juh, Silva Čušin, Alojz Svete, Klemen Slakonja, Uroš Fürst, Klemen Janežič, Robert Korošec k. g. ter Radko Polič.

Predstavo, podnaslovljeno Dramski diptih z epilogom o smrti, v knjigarni Konzorcij napoveduje tudi razstava ob 450. obletnici Shakespearovega rojstva, ki so jo v knjigarni postavili v sodelovanju ljubljansko Dramo. Obiskovalci si do konca meseca lahko ogledajo 28 fotografij Shakespearovih uprizoritev iz preteklih sezon Drame in 16 fotografij Aljoše Rebolja z vaj za predstavo.