Svet 5.4.2014 12:00

Bičkov Razredni sovražnik nagrajen še v Litvi

Vilnius, 5. aprila - Film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička je prejel dve novi nagradi. Žirija 19. mednarodnega filmskega festivala v litovskem Vilniusu je nagrado za najboljšega igralca podelila Igorju Samoborju, ki je v filmu upodobil profesorja. Ob tem sta film oziroma njegov režiser dobila še nagrado mednarodne organizacije umetniških kinematografov CICAE.

Piran. Režiser Rok Biček. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Piran.
Režiser Rok Biček.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

To sta deseta in enajsta mednarodna nagrada za film, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Na festivalu, ki se je v Vilniusu končal v petek, so v tekmovalnem programu filmov iz južne in vzhodne Evrope prikazali 11 filmov. Nagrado za najboljši film je prejel romunski film Japonski pes režiserja Tudorja Cristiana Jurgiuja, nagrado za najboljšega režiserja Gruzijec Levan Koguashvili za film Zmenki na slepo, nagrado za najboljšo igralko pa slovaška igralka Michaela Bendulova za vlogo v filmu Čudež.

Filma Razredni sovražnik in Čudež sta si že drugič konkurirala, saj sta bila pred tem izbrana tudi med 11 filmi na francoskem festivalu prvencev v Angersu.

Danes bodo Bičkov film prikazali v Minneapolisu, v nedeljo, 6. aprila, pa na festivalu v New Yorku. Nato ga bodo predvajali na tretjem festivalu Cine-Jeune v francoskem Saint Quentinu, ki je namenjen filmom za otroke in mladino. Festival bo v 32. izdaji potekal med 11. In 18. aprilom, Razredni sovražnik bo prvič na sporedu 12. aprila. Projekcije se bosta udeležila Nejc Gazvoda, eden izmed scenaristov filma, in mlada igralka Špela Novak, so še sporočili iz SFC.