Slovenija 7.4.2014 13:39

Ljubljanski festival brez Dunajske državne opere in Wagnerjevega prstana

Ljubljana, 7. aprila - Ljubljanski festival letos poleti v prestolnico ne bo pripeljal Dunajske državne opere in drugih dveh delov tetralogije Nibelunški prstan Richarda Wagnerja v izvedbi Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga. "Trenutna resna ekonomska situacija v državi je zelo neugodna za tovrstne podvige," so v sporočilu za javnost zapisali na festivalu.

"Z velikim obžalovanjem smo gostovanje Dunajske državne opere, napovedano za 12. junij v Cankarjevem domu, prestavili za nedoločen čas, čeprav smo se ga izjemno veselili. Bila bi tudi velika čast za Festival Ljubljana, da bi kot prvi v Sloveniji organizirali gostovanje te prestižne institucije," piše v sporočilu, ki so ga posredovali s festivala.

"Žal pa je trenutna resna ekonomska situacija v državi zelo neugodna za tovrstne podvige. Kljub prizadevanjem nam ni uspelo pridobiti nobenega sponzorja, tako dragega projekta pa s svojimi sredstvi ne zmoremo izpeljati. Počakati bomo morali na ugodnejše razmere. Zaradi pomanjkanja sredstev smo bili žal primorani za nedoločen čas prestavili tudi drugo polovico Wagnerjevega Nibelunškega prstana," so še zapisali.

Gostovanje Dunajske državne opere, ki bi v Ljubljani koncertno predstavila Mozartovo opero Cosi fan tutte, je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek ob izteku lanskega festivala napovedal kot enega od vrhuncev letošnje, 62. izvedbe. Kot enega od vrhuncev je omenil tudi preostali dve deli Wagnerjevega prstana - Siegfrieda in Somrak bogov z Mariinskim gledališčem, ki je lani pod taktirko dirigenta Valerija Gergijeva že uprizorilo Rensko zlato in Valkiro.

Kljub omenjenim odpovedim bo največji slovenski festival gostil nekaj zvenečih imen. Kot napoveduje na spletni strani, bodo letošnje poletje med drugim zaznamovali Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, dirigenta Mariss Jansons in Riccardo Muti, flamenko plesalka Maria Pages, gledališka hiša Bronowski z londonskega West Enda, kitarist Vlatko Stefanovski in violist Jurij Bašmet. Za ljubitelje Wagnerja bo Opera HNK iz Zagreba uprizorila Lohengrina.

Lani je festival privabil okoli 52.000 obiskovalcev, na odrih po prestolnici pa se je zvrstilo več kot 2500 umetnikov iz okoli 40 držav.