Slovenija 8.4.2014 10:55

Gledališče Ane Monroe bo pripovedovalo Ljubljanske zgodbe

Ljubljana, 8. aprila - Gledališče Ane Monroe je pripravilo novo ulično-gledališko predstavo Ljubljanske zgodbe, ki je v prvi vrsti namenjena turistom in vsem, ki bi radi na drugačen način izvedel kaj novega o prestolnici. Predstava se vsebinsko napaja v mestni kulturi in zgodovini, obenem pa urban prostor in zgodovinska dejstva interpretira na ulično-gledališki način.

Ulično-gledališka predstava je vezana na specifičen predel mesta Ljubljana, ki običajno ni toliko v ospredju klasičnih turističnih ogledov prestolnice, a ima kljub temu bogato in zanimivo zgodovino. Kot so zapisali v Gledališču Ane Monroe, mestna arhitektura ob umetniški interpretaciji obiskovalcem nudi možnost svojevrstnega doživetja Ljubljane.

Ljubljanske zgodbe so si v gledališču Ane Monroe zamislili kot pohodno ulično predstavo, ki se začne na Gornjem trgu, nadaljuje prek Starega trga in Ulice na Grad ter Rožne ulice. Pot med drugim vodi skozi največje javno zaklonišče pod Ljubljanskim gradom, ki je v preteklosti lahko nudilo zavetje skoraj 600 ljudem.

Igralci bodo obiskovalce popeljali v čas in prostor ilirskih provinc, v Ljubljano, obkroženo z bodečo žico, v čas bratstva in enotnosti, na ples s Povodnim možem, ponudili bodo pogled na protestantske ideje in potresno razdejanje mesta in odprle Pandorino skrinjico današnjega časa, obljubljajo organizatorji. Predstava je interaktivna, udeleženci pohoda tako aktivno sodelujejo v določenih delih uprizoritve, s čemer postanejo njeni soustvarjalci.

Predstava bo od 10. aprila na sporedu vsak četrtek ob 17. uri s pričetkom na Gornjem trgu. Namenjena je skupinam do 50 ljudi, zato je potreben predhoden nakup vstopnic na strani projekta www.ljubljanskezgodbe.si. Enourno predstavo bodo uprizarjali v slovenskem, angleškem, nemškem in v italijanskem jeziku.

Gledališču Ane Monro je Ljubljanske zgodbe premierno izvedlo lanskega oktobra. Predstava je nastala v sodelovanju s Turizmom Ljubljana z namenom obogatitve turističnih ogledov prestolnice.

Pod idejo, zasnovo in režijo projekta se podpisuje Goro Osojnik. V projektu sodelujejo igralci Luka Korenčič, Manca Uršič, Tea Vidmar, Silvia Viviani, Renata Vidič, Matjaž Ocvirk in Zdenka Lavrič.