Svet 9.4.2014 5:00

Losangeleški Muzej Getty bo Grčiji vrnil iluminirani rokopis

Los Angeles, 9. aprila - Muzej Getty v Los Angelesu je privolil, da Grčiji vrne bizantinsko iluminirano rokopisno knjigo Nove zaveze, ki so jo pred 50 leti ukradli iz samostana na gori Atos. Preiskovalci so namreč v samostanu našli zapis iz leta 1960, ki priča o tem, da je bila knjiga od tam ukradena in pretihotapljena, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je razvidno iz dokumentacije, naj bi muzej omenjeno rokopisno knjigo sicer pridobil leta 1982 kot del obsežnejše dobro dokumentirane zbirke. Vendar pa so nedavne raziskave pokazale, da je bila ukraden iz enega od samostanov na gori Atos, so pojasnili v muzeju.

Kot je povedal direktor losangeleškega muzeja Tomothy Potts, so v muzeju sodelovali z grškim ministrstvom za kulturo, da bi odkrili, kaj se je v zadnjih desetletjih dogajalo z omenjeno knjigo ter razrešili težavo glede lastništva.

Glede na nove informacije, do katerih so se dokopali v tem času, pa so se odločili, da je prav, da knjigo vrnejo samostanu, od koder je bila ukradena. "Poročilo iz samostana iz leta 1960, s katerim smo se seznanili pred nedavnim, je bilo bistvenega pomena pri tej odločitvi," je dejal direktor muzeja.

Grški minister za kulturo Panos Panagiotopoulos je ob tem dejal: "Ta iluminirana rokopisna knjiga Nova zaveze, ki jo je leta 1133 prepisal pisar Theoktistos in ki stilno kaže povezave z dvorno umetnostjo v Carigradu, je prava mojstrovina srednjeveške umetnosti."

Knjiga bo v muzeju Getty na ogled še do 22. junija, ko se bo zaprla razstava, v katero je vključena, nato pa jo bodo vrnili samostanu, še piše AFP.