Slovenija 9.4.2014 9:12

V Kinodvoru Perverznežev vodnik po ideologiji z Žižkom

Ljubljana, 9. aprila - V Kinodvoru bo drevi na ogled film Perverznežev vodnik po ideologiji, v katerem je filozof Slavoj Žižek po filmu Perverznežev filmski vodnik ponovno združil moči z britansko režiserko Sophie Fiennes. Žižek v celovečercu ponudi popotovanje v srce ideologije - v sanje, ki oblikujejo naša kolektivna prepričanja in prakse, so zapisali v Kinodvoru.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Po dokumentarnem filmu Perverznežev filmski vodnik iz leta 2006, v katerem je preučil filme in njihov skriti pomen, Žižek tokrat skozi pronicljivo interpretacijo filmskih prizorov išče odgovore na različna vprašanja, katerih skupna točka je ideologija. Ta, sicer ena pomembnih tem Žižkovega opusa, se tako razkriva kot brezčasen okvir, ki oblikuje družbeno vsakdanjost.

"V Perverzneževem vodniku po ideologiji neposredno primerjamo resničnost in filmsko fikcijo, da bi raziskali, kako verjamemo v družbenopolitično realnost. Filmske sete smo uporabili, da bi poudarili položaj, ki ga filmi zavzemajo v naših osebnih in kolektivnih svetovih," je o filmu zapisala Fiennesova.

V Perverzneževem vodniku po ideologiji so med drugim prikazani odlomki iz filmov Oni živijo Johna Carpenterja, Moje pesmi, moje sanje Roberta Wisea, Peklenska pomaranča Stanleya Kubricka, Taksist Martina Scorseseja, Iskalca Johna Forda in Žrelo Stevena Spielberga.

Sophie Fiennes (1967) je samostojno filmsko kariero začela leta 1998, pred tem pa je sodelovala pri filmih britanskega režiserja in znanega eksperimentalnega umetnika Petra Greenawaya.

Fiennesova je znana predvsem po svojih dokumentarnih filmih, ki pogosto nastajajo v tesnem sodelovanju s portretiranci. Pred sodelovanjem z Žižkom je leta 1999 med drugim posnela dokumentarec The Late Michael Clark (Pozni Michael Clark), ki v ospredje postavlja britanskega plesalca in koreografa. V sodelovanju z nemškim umetnikom Anselmom Kieferjem je leta 2010 posnela celovečerec Over Your Cities Grass Will Grow (Trava bo prerasla vaša mesta), s pevko Grace Jones pa pripravlja film Grace Jones - The Musical of My Life (Grace Jones - muzikal mojega življenja).

Film Perverznežev vodnik po ideologiji bo na sporedu Kinodvora tudi v četrtek, 10. aprila.