Slovenija 9.4.2014 4:00

V ljubljanski Operi premiera Minkusovega baleta Don Kihot

Ljubljana, 9. aprila - V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 premiera baleta Don Kihot Ludwiga Minkusa. Koreografijo po Mariusu Petipaju in Aleksandru Gorskem je za ljubljanske plesalce priredil njihov umetniški vodja Irek Mukhamedov. To bo tretja postavitev tega dela na ljubljanskem operno-baletnem odru.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Don Kihot velja za enega od bolj zahtevnih baletov. Mukhamedov je ostal zvest tako Minkusu kot Petipaju, čeprav je delo, ki obsega pet dejanj, skrčil v tri dejanja in vanj umestil celoten ljubljanski ansambel. Skušal je ustvariti vznemirljivo in sončno predstavo, ki bo občinstvu približala španski temperament.

Minkusov balet - Petipa je tudi avtor libreta - je bil po premieri v Moskvi leta 1869 dobro sprejet in je v različnih obdelavah ostal na repertoarjih še vrsto let. Izhodišče zanj je istoimenski roman Miguela Cervantesa, v središču pa je ljubezenska zgodba med Kitri in Basilom.

Gonilo zgodbe sta don Kihot in njegov oproda Sančo Pansa, poleg njiju pa špansko vzdušje ustvarjajo Mercedes, Espada, markiz Gamache, Kitrine prijateljice, Basilova prijatelja, toreadorji, cigani in mnogi drugi. Naslovni lik ni zgolj komična figura, pač pa tudi velik romantik, ki vseskozi išče svoj ideal. Dulcineja, nekakšna rdeča nit predstave, pa je nedosegljiva in obenem večna, so o vsebini zapisali v ljubljanski Operi.

Njegov uspeh temelji na spektakularni tehniki in plesni dinamiki. Glavne osebe v baletu je Minkus dobro označil s karakterističnim motivom. Zanimiv je pompozni in hkrati otožni ton don Kihota ter komična polka, ki zaznamuje Sanča. Ljubezensko zgodbo med Kitri in Basilom pa lepo prikaže veliki sklepni pas de deux, so še zapisali v Operi.

Don Kihota bo na premieri upodobil Tomaž Horvat, Sančo Pansa bo Ivan Greguš, Kitri in Basil bosta Ana Klašnja in Kenta Jamamoto. Kostume je oblikoval Leo Kulaš, sceno je pripravil Andrej Stražišar, dirigiral bo Simon Krečič.