Svet 10.4.2014 5:00

Kolektiv Narobov s projektom Should I stay or should I go? v Lyonu

Lyon, 10. aprila - Umetniški kolektiv Narobov bo s projektom Should I stay or should I go? gostoval v Lyonu. Alenka Marinič, Borut Cajnko, Maja Dekleva Lapajne in Sonja Vilč se bodo predstavili na festivalu Stay Or Go, ki bo med 10. in 12. aprilom potekal v gledališčih Theatre Nouvelle Generation in Subsistances.

Should I stay or should I go? je dveletni interdisciplinarni projekt, v katerem je ustvarjalne moči združilo pet gledališč: Theater im Bahnhof iz Gradca, Compagnie Combats Absurdes iz Lyona, švedski Stockholms Improvisationsteater, Gorilla Theater iz Berlina ter slovenski Kolektiv Narobov.

Slovenski ustvarjalci bodo predstavili zaključek raziskovalne faze projekta, kjer je vsako od petih vključenih gledališč raziskovalo temo ostajanja in odhajanja v izbranih družbenih skupinah, so sporočili iz kolektiva Narobov.

Projekt Should I stay or should I go? raziskuje trenutke, v katerih se posamezniki različnih lokalnih skupnosti odločajo za selitev. V Gradcu so v ospredju zgodbe migracij zaradi ljubezni, v Lyonu selitev proizvodnje v tretji svet, na Švedskem motivacija za selitev na skrajni sever države, Berlinčani pa raziskujejo na podlagi zgodb ljudi, ki so se v Berlin preselili, da bi spremenili spol.

Kolektiv Narobov se osredotoča na beg možganov. Zanimajo jih osebne zgodbe in odločitve mladih izobražencev, ki so se zavoljo poostritve gospodarsko-političnih razmer v Sloveniji odločili, da odidejo drugam.

Projekt razširja gledališko ustvarjanje v igrani film. Tega bo ustvarilo pet režiserjev v petih državah s stalno mednarodno igralsko zasedbo. Snov filma bo nastajala skozi raziskavo zastavljenega vprašanja - ostati ali oditi - v izbranih lokalnih skupnostih. Režijo slovenskega dela filmskega omnibusa bo prevzela Maja Dekleva Lapajne, Sonja Vilč pa bo kot igralka sodelovala v vseh petih delih filma Should I stay or should I go?.