Slovenija 11.4.2014 8:00

Tabu ob 15-letnici z avtobiografskim muzikalom in koncertom

Ljubljana, 11. aprila - Priljubljena slovenska skupina Tabu bo 15-letnico svojega delovanja proslavila z avtobiografskim muzikalom Odprto, ki bo premiero doživel drevi v SiTi Teatru BTC, za 12. junija pa napovedujejo koncert. Na koncertnem dogodku v Križankah, ki ga pod naslovom Dan 202 pripravljajo z Valom 202, se jim bodo pridružili radijski simfoniki.

Ljubljana, Maxi klubski salon. Priljubljena slovenska skupina Tabu. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Maxi klubski salon.
Priljubljena slovenska skupina Tabu.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal scenarist in režiser muzikala Marko Vezovišek, se je s skupino o muzikalu dogovarjal dve leti. Svojih 15 let člani zasedbe niso hoteli obeležiti zgolj z akustičnim koncertom, kar je postala stalnica v glasbenem svetu, pač pa so želeli svojo zgodbo povedati v glasbeno-gledališki predstavi.

Naslov muzikala Odprto po Vezovškovih besedah govori tem, da glasbeniki zelo odkrito spregovorijo o sebi in odprejo "vrata svoje skrinje spominov". Tako gledalcem oziroma poslušalcem v dveh urah na edinstven način razkrijejo "zabavno štorijo o njih samih, prepleteno s hiti in še neodkritimi skrivnosti", je pojasnil.

Predstavo sestavlja 16 prizorov in 15 hitov Tabujev, ki so po Vezoviškovem mnenju tu in tam lirični, večinoma pa duhoviti in samoironični. Skozi humor spregovorijo tudi o resnejših temah.

Muzikal kronološko sledi Tabujem, od nastanka benda, izbire imena, medsebojnih odnosov, menjave pevke in uvajanja nove, pa vse do obiska Mostarja, ki je močno zaznamoval skupino in nove skladbe Hvala za ribe, ki nakazuje njihovo prihodnost.

Večina predelanih skladb bo predstavljena v akustični izvedbi, tri pa bodo zazveneli v električni, je še povedal Vezovišek.

V muzikalu nastopajo člani skupine Tabu: pevka Tina Marinšek, bobnar Primož Štorman, kitarist Tomaž trop, bas kitarist Iztok Melanšek in Aleš Beriša na klaviaturah.

Skupine Tabu, kot piše na spletni strani SiTi Teatra BTC, ni treba posebej predstavljati. Njihovi hiti, kot so Dobra vila, Tabu, Lahko sem srce, Divje, Ocean, Angel, 42, Oblak za dva, Pesek in dotik, Poljubljena, Namesto srca, Moje luči in najnovejši Hvala za ribe, Junfer, Nekoč nekje, govorijo sami zase. V tokratni iskreni glasbeno-gledališki izpovedi so na novo preoblekli svoj repertoar in se odprli "drug drugemu, svetu in ne nazadnje tudi samemu sebi".

Za ljubitelje koncertov junija pripravljajo ekskluzivni koncertni dogodek Dan 202, ki ga bodo izvedli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in gosti, ki jih še ne želijo razkriti. Na koncertu, kot so sporočili iz RTV Slovenije, bodo ob obletnici svojega delovanja ponudili edinstven glasbeni paket.