Na hitro prelistano 12.4.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. aprila - Založba Modrijan je v zbirki Svila izdala zadnjo knjigo francoske pisateljice Marguerite Duras To je vse in kratko zgodbo ameriške avtorice Annie Proulx Gora Brokeback. Pri založbi KUD Sodobnost je izšlo mladinsko delo češkega avtorja Pavla Šruta Lihožerci, pri Mladinski knjigi pa Velika ilustrirana enciklopedija Rastline.

Ljubljana Velika ilustrirana enciklopedija z naslovom Rastline. Foto: STA

Ljubljana
Velika ilustrirana enciklopedija z naslovom Rastline.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Marguerite Duras z naslovom To je vse. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Marguerite Duras z naslovom To je vse.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Annie Proulx z naslovom Gora Brokeback. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Annie Proulx z naslovom Gora Brokeback.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Pavla Šruta z naslovom Lihožerci. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Pavla Šruta z naslovom Lihožerci.
Foto: STA

TO JE VSE - ZADNJE DELO SLOVITE FRANCOSKE KNJIŽEVNICE IN REŽISERKE

To je vse je zadnja knjiga Marguerite Duras, za katero besedilo je pri 81 letih, tik pred smrtjo, narekovala svojemu zadnjemu ljubimcu. Knjiga izraža pisateljičin krik, saj se zaveda, kaj jo čaka. Delo bi lahko označili kot knjigo o umiranju in zmagoslavje življenja, kot dnevnik, ljubezensko pismo ali klic ljubimcu, resničnemu in namišljenemu. Tako v uporu in ljubezni korenini književnost. V delu se Durasova še poslednjič ozre na svoje delo, trpljenje, trenutke ekstaze ob dobro napisanem besedilu ter na svoj obsežni pisateljski opus. "Če vse življenje pišete, se naučite pisati. Zaradi tega vam ni z ničimer prizaneseno," je med drugim zapisano v knjigi, ki jo je poslovenila Maja Novak.

Marguerite Duras se je rodila pred stotimi leti kot Marguerite Donnadieu v današnjem Saigonu. Preživela je težko mladost v francoski Indokini, v Parizu študirala matematiko in nato pravo. Kot komunistka je med vojno sodelovala z odporniškim gibanjem. Leta 1943 se je ob izidu svojega prvega romana odločila, da se bo preimenovala v Marguerite Duras. Pod tem psevdonimom jo kot književnico in filmsko režiserko pozna ves svet. V slovenskem prevodu so doslej izšli delno avtobiografski Ljubimec, kratki roman Moderato cantabile, zbirka kratke proze Bolečina in roman Boj z morjem. Durasova je znana tudi po dramah in radijskih igrah ter po scenariju za film Hirošima, ljubezen moja, ki ga je posnel režiser Alain Resnais. Umrla je leta 1996 po dolgem boju z alkoholom in rakom.

GORA BROKEBACK - ZGODBA AMERIŠKE PISATELJICE, KI JE BILA OSNOVA ZA SLOVIT ISTOIMENSKI FILM

Gora Brokeback je v zavesti večine ljudi ostala po filmu iz leta 2005, v katerem sta kot kavboja Ennis in Jack zaigrala Heath Ledger in Jake Gyllenhaal. Manj znano pa je, da je scenarij za film nastal po kratki zgodbi ameriške pisateljice Annie Proulx iz leta 1997. Ljubezen, ki se na gori razvije med kavbojema na poletni paši ovc, je na ameriškem divjem zahodu sredi 60. let prejšnjega stoletja nekaj nedovoljenega, izprijenega in celo nevarnega. Oba se je ustrašita in jo zanikata. Razideta se, nadaljujeta vsak svoje življenje, se poročita, spet srečata in skušata ohraniti skrivno zvezo, pri čemer se soočata s vprašanji o zvestobi, obvezi in zaupanju. Za prevod zgodbe je poskrbela Katarina Mahnič.

Annie Proulx (1935) se je sprva preživljala kot novinarka in urednica podeželskega časopisa. Z leposlovnim prvencem, zbirko kratkih zgodb Pesmi srca (1988), je navdušila kritike, za roman Razglednice (1992) pa prejela PEN/Faulknerjevo nagrado. Ladijske novice (1993), njen drugi in najodmevnejši roman doslej, za katerega je dobila Pulitzerjevo nagrado (1994), je preveden tudi v slovenščino.

LIHOŽERCI - DUHOVITO MLADINSKO DELO O TATOVIH NOGAVIC

Lihožerci so napeta serija zgodb, ki so močno zaznamovale sodobno češko mladinsko pisanje. Med drugim so krivi, da "zjutraj panično iščete par nogavic in kot zakleto vsakič izvlečete le posamezne nogavice različnih parov. Bitja, ki živijo v skrivnih kamricah naših stanovanj, se prehranjujejo z nogavicami, vendar pojejo le eno iz para. Med njimi so prijazneži, a tudi mafijski šef in kar nekaj 'ostrih pobov'", so zapisali na založbi. Lihožerci, ki jim je vizualno podobo nadela Galina Miklinova, so bili večkrat nagrajeni, med drugim je bil roman na Češkem razglašen celo za mladinsko knjigo desetletja.

Pavel Šrut (1940) je češki pesnik, dramatik in avtor številnih knjig za otroke. Lihožerci v prevodu Petra Kuharja so prvo avtorjevo poslovenjeno delo.

VELIKA ILUSTRIRANA ENCIKLOPEDIJA RASTLINE - SODOBEN PREGLED RASTLIN Z VSEGA SVETA

Enciklopedija Rastline ponuja celovit pregled rastlin z vsega sveta, ob čemer je poseben poudarek namenjen tudi ogroženim in izginjajočim vrstam. Knjiga v razkošnem in izjemno preglednem formatu opisuje pomembne biološke procese v rastlinah, posveča se skrbi za okolje in naravno ravnovesje, poleg tega prinaša opise in fotografsko gradivo za več kot 2000 rastlinskih vrst, ponuja podatke o njihovem izvoru, razširjenosti in rastnih razmerah. Knjiga, v kateri so svoje moči združili znanstveniki, uveljavljeni pisci in fotografi, predstavlja 2000 rastlin z vsega sveta v besedi in sliki, in sicer od cvetlic, trav, dreves in grmov pa vse do kaktusov in žužkojedih rastlin. Podani so tudi izvor, naravno okolje in pogoji za rast posamezne vrste, kot tudi nasveti ob nakupu in skrivnosti za uspešno rast določenih rastlin.