Slovenija 10.4.2014 4:00

V Moderni galeriji drevi podelitev Jakopičevih priznanj

Ljubljana, 10. aprila - V ljubljanski Moderni galeriji bodo drevi ob 19. uri podelili nagrado in priznanji Riharda Jakopiča. Letošnji dobitnik največje nacionalne nagrade za likovno umetnost je Jože Barši, Jakopičevi priznanji za leto 2014 pa bosta prejela Nika Autor in Azad Karim.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jože Barši je diplomiral iz arhitekture in kiparstva. Njegovo delovanje v umetnosti sega od dekonstrukcije kiparskega objekta sredi 90. let minulega stoletja do obrata k nekakšnim arhitekturnim raziskavam prostora oziroma njihovi razširitvi v prostorsko postavitev, k uporabni, socialni in relacijski vrednosti umetniškega dela, do poznejših bolj konceptualnih praks, na primer hoje, zvoka, pogovarjanj, branj in registrov vednosti.

V zadnjih letih ga zanimajo besedila s področja politične filozofije in umetnosti. Teksti kot prepisi knjig, poglavij in krajših besedil ne nastopajo zgolj kot umetnostna forma, temveč vsebina, ki jo sam predeluje in posreduje javnosti, so o umetniku zapisali v Moderni galeriji.

Nika Autor deluje na področju sodobnih praks umetnosti. Umetniško prakso razume kot refleksijo družbene stvarnosti, ki prispeva k upiranju pogleda in ostrenju misli.

Azad Karim je slikar in grafik kurdskega porekla, ki živi in dela v Sloveniji že več kot 30 let. V svojo poetiko vključuje dojemanje civilizacijskih danosti prostora, kjer se je rodil in kulturološke specifike prostora, kjer biva.

Nagrado in priznanja Riharda Jakopiča podeljujejo Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Moderna galerija in Slovensko društvo likovnih kritikov.

Lani je nagrado Riharda Jakopiča prejel akademski slikar Tugomir Šušnik. Nagrajen je bil za doprinos in vnašanje novosti na področje slovenske likovne umetnosti.