Svet 12.4.2014 6:00

Na Dunaju načrtujejo prvi muzej, posvečen Viktorju E. Franklu

Dunaj, 12. aprila - Na Dunaju načrtujejo ureditev prvega muzeja na svetu, posvečenega psihologu Viktorju E. Franklu. Ob deseti obletnici delovanja je namreč Center Viktorja E. Frankla pridobil nove prostore v bližini njegovega stanovanja v dunajskem okrožju Alsergrund. V njih bodo jeseni odprli muzej, posvečen Franklovemu življenju in delu.

Manjša razstava, posvečena Viktorju E. Franklu, je bila že doslej na ogled v prostorih centra v hiši na Mariannengasse 1, kjer je Frankl 52 let živel in delal. Ker so letno na njej našteli kar 10.000 obiskovalcev, so iskali večje prostore, v katerih bi lahko predstavili Franklovo življenje in delo. V novih prostorih bodo poleg razstavišča uredili tudi konferenčni center, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Viktor E. Frankl (1905-1997), po osnovni profesiji zdravnik, je bil profesor nevrologije in psihiatrije na dunajski univerzi. Četrt stoletja je bil predstojnik dunajske poliklinike za nevrologijo. Bil je profesor na univerzah Harvard, Stanford in drugod.

Njegovih 39 knjig je izšlo v 40 jezikih. Volja do smisla je dosegla večmilijonsko naklado in je bila uvrščena na seznam desetih najvplivnejših knjig v ZDA. V slovenskem prevodu so na voljo še knjige Biti človek pomeni najti smisel, Človek pred vprašanjem o smislu, Zdravnik in duša, Družina in smisel ter Gora in človek.