Svet 11.4.2014 5:00

V Stockholmu razkrili načrte za gradnjo novega Nobelovega centra

Stockholm, 11. aprila - V Stockholmu je Nobelova fundacija razkrila načrte za gradnjo novega Nobelovega centra. Tega bodo gradili po načrtih berlinskega arhitekturnega biroja David Chipperfield Architects, v njem pa bodo združili vse aktivnosti fundacije in uredili muzej, posvečen Alfredu Nobelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fundacija upa, da bodo 25.000 kvadratnih metrov obsegajočo stavbo odprli leta 2018. Vrednost projekta izgradnje novega Nobelovega centra je ocenjena na 133 milijonov evrov. Stal bo v historičnem delu mesta, v bližini nekaterih osrednjih stockholmskih muzejev in spomenikov.

Po njegovem odprtju bodo vanj preselili vse aktivnosti fundacije, tudi podeljevanje Nobelove nagrade, ki jo tradicionalno podelijo 10. decembra v stockholmski koncertni dvorani. Še naprej pa bo v Mestni hiši potekal sprejem. Razen tega bodo v novem poslopju uredili muzej, v njem bodo svoje prostore dobili tudi knjižnica in administracija fundacije, uredili bodo tudi nekaj konferenčnih dvoran.

Pročelje bo oblikovano iz brona, kamna in stekla in bo, kot zatrjujejo v zmagovalnem arhitekturnem biroju, odražalo nekatera Nobelova prizadevanja. Po Chipperfieldovih besedah bo stavba odražala klasično preprostost in trdnost. Kot je še povedal, so skušali najti ravnotežje med tem, da bo po eni strani trdna in po drugi transparentna.

O gradnji Nobelovega centra so sicer v Stockholmu razmišljali že od leta 1901, ko so prvič podelili Nobelove nagrade. Dve tretjini sredstev za gradnjo novega centra so že zagotovili zasebni meceni.