Svet 15.4.2014 5:00

Dunajski filharmoniki bodo vrnili v času nacizma zaseženo sliko

Dunaj, 15. aprila - Dunajski filharmoniki bodo potomcem nekdanjega lastnika vrnili sliko, ki je bila zasežena v času nacizma. Delo Pristanišče v Bessinu iz leta 1883 podpisuje francoski slikar Paul Signac, ki je poznan po pointilizmu. Slika je bila 1940 zasežena v Franciji, filharmoniki pa so jo dobili v dar na tamkajšnjem gostovanju.

Filharmoniki so se na potomca nekdanjega lastnika slike Marcela Kocha konec minulega tedna po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obrnili s pismom, v katerem so ga seznanili z namero.

Od kod izvira slika, je po dvajsetih letih raziskovanja, ki so ga naročili filharmoniki, uspela odkriti umetnostna zgodovinarka Sophie Lillie. "Veseli smo, da je zahvaljujoč prizadevanjem Sophie Lillie končno prišlo do odkritja ter da smo našli potomce nekdanjega lastnika slike," je dejal predsednik dunajskih filharmonikov Clemens Hellsberg.

"Vrnitev slike je bila ena naših velikih skrbi. Že več let si prizadevamo, da bi razkrili preteklost Dunajskih filharmonikov. Z našo zgodovino se želimo soočiti, prevzeti odgovornost ter popraviti pretekle krivice," je dodal.

Filharmoniki bodo še naprej preiskovali svoje arhive, še posebej v povezavi z v času nacizma ukradenimi umetninami.

Avstrija je morala v zadnjem času dedičem nekdanjih lastnikov vrniti več v času nacizma zaseženih umetnin. Najbolj je leta 2006 odmevala vrnitev Portreta Adele Bloch-Bauer, ki ga je naslikal Gustav Klimt. Lani pa se je pojavila tudi zahteva po vrnitvi znamenitega Beethovnovega friza, ki je prav tako Klimtovo delo.