Slovenija 15.4.2014 6:00

V Bežigrajki 2 začetek video festivala Narave

Ljubljana, 15. aprila - V Bežigrajski galeriji 2 bo drevi ob 19. uri vrata odprl video festival Narave 11. Kot vsa leta tudi letos festival sledi enaki zasnovi - videi temeljijo na podobah iz narave, tako v ožjem kot v širšem pomenu. Kot piše na spletni strani galerije, pa je med letošnjimi prijavljenimi deli opazen porast zanimanja za eksperimentalni video.

Glavni kriteriji pri izboru za video festival Narave so dobra ideja, ki jo predstavljeno delo zastopa, domiseln koncept, izvirnost ter seveda tehnična izpiljenost izdelka. Po tem ključu je nastal tudi letošnji izbor videov, ki bodo predvajani. Tokrat se na festivalu predstavljajo avtorji iz devetih držav.

Letos je opazen porast zanimanja za eksperimentalni video. Gre za videe, ki raziskujejo meje zmožnosti ustvarjanja in se osredotočajo predvsem na vizualno podobo izdelka, zgodba pa je večkrat drugotnega pomena. Primer tega pristopa je delo Barbare Drev z naslovom Sesekljana neskončnost, v katerem gledalec opazuje gibanje vode, avtorica pa sliko postopoma spreminja do te mere, da je na koncu neprepoznavna.

Pomembno mesto med prejetimi deli je obdržal tudi igrani video. V nasprotju z eksperimentalnim video delom je v njem več pozornosti namenjene pripovedovanju zgodbe, ki je načeloma vnaprej določena v obliki scenarija. Video umetniškega tandema Leyle Rodrigues in Cristiana Strauba Izvor je prvi v seriji videov, ki so nastali pod skupnim imenom Isle of Lox, v predvajanem videu pa gledalec spremlja dekle in fanta, ki raziskujeta okolje, v katero sta postavljena.

Pomemben del pri videu pa predstavlja tudi glasbena oziroma zvočna podlaga, ki avtorju ponuja dodatno razsežnost pri ustvarjanju želenega učinka. Kakor pri sliki so tudi pri avdio podlagi možnosti za manipuliranje neskončne, s čimer nastane tudi dodatno polje raziskovanja. Kot močno orodje se zvočna podlaga izkaže v videu Urše Kastelic Spodaj skozi, v katerem so mračne podobe človekove podzavesti še poudarjene z izbranim zvokom.

Video se, kot je zapisal Dejan Jevšnik, z vsemi svojimi prednostmi vedno znova izkaže kot močan nosilec idej, saj lahko deluje na več ravneh hkrati. Od njegovih začetkov do danes se je v video produkciji marsikaj spremenilo, vendar vse kaže, da se videu tudi v bodoče obeta svetla prihodnost, saj zanimanje zanj ne zamira.

Na letošnji izdaji, ki se bo sklenila 19. aprila, so s svojimi deli zastopani Jana Beltran, Sarawut Chutiwongpeti, Barbara Drev, Kevin Evensen, Leja Hočevar, Katja Hrvatin Jazbec, Andrej Hrvatin, Urša Kastelic, Markus Keim, Beate Hecher, Izabela Oldak, Ruben van Klaveren, Roberta Orlando, Asa Shimada, Leyla Rodriguez, Cristian Straub, Gruppo SINESTETICO, Simon Šerc, Ellen Wetmore in Valerie Wolf Gang.