Slovenija 15.4.2014 9:07

V ciklu Predihano glasba Györgyja Ligetija

Ljubljana, 15. aprila - V okviru cikla Predihano, posvečenega sodobni umetniški glasbi, bo ob 20. uri v Slovenski filharmoniji predstavljena glasba enega najpomembnejših avantgardnih skladateljev druge polovice 20. stoletja, Györgyja Ligetija. Izvedla jo bo zasedba Neofonia pod vodstvom Stevena Loya, solista bosta pianistka Nina Prešiček in trobentač Aleš Klančar.

Madžarskega skladatelja Györgyja Ligetija (1923-2006) muzikologi ob Karlheinzu Stockhausnu, Lucianu Beriu, Pierreu Boulezu in Johnu Cageu uvrščajo med izvirne in vplivne skladatelje obdobja, ki ga je v Evropi zaznamoval Berlinski zid, v globalnem svetu pa razvoj nove tehnologije, nesluten pretok informacij in novi koncepti umetnosti, med katerimi je prav glasba v navezavi s tehnologijo postavljala temelje novi estetiki, so sporočili iz Cankarjevega doma, ki cikel organizira.

Nastopajoči bodo v Sloveniji prvič izvedli njegovo Simfonično pesnitev za 100 metronomov (1962), Koncert za klavir in orkester (1985-88), Komorni koncert za 13 inštrumentov (1969-70) ter tri arije iz njegove edine opere Le Grand Macabre (1974-1977) v priredbi Elgarja Howartha za trobento in komorni orkester.

Ligeti se je mednarodno uveljavil leta 1961 z orkestrsko skladbo Atmosfere na festivalu nove glasbe v Donaueschingenu. Med njegova najpomembnejša dela sodijo Lux Aeterna (1966), San Francisco Polyphony (1974), Etude za klavir (1985), Trio za violino, rog in klavir (1982), Violinski koncert (1990) in opera Le Grand Macabre. Nekatere njegove skladbe so znane iz glasbe za filma Stanleyja Kubricka 2001 - Vesoljska odiseja in Široko zaprte oči.

Značilno za Ligetijevo glasbo je po mnenju strokovnjakov t. i. kompozicija zvočne ploskve, kot rezultat njegovega kritičnega spoprijetja s serialno glasbo. Prejel je najbolj ugledne glasbene nagrade in priznanja, med njimi japonsko nagrado Praemium Imperiale, glasbeno nagrado Ernst von Siemens, glasbeno nagrado UNESCO, nagrado Kyoto in švedsko glasbeno nagrado polar.

"Vsak skladatelj mora z vsakim novim delom napredovati, kljub temu pa sam nisem želel podirati mostov med tradicijo in sodobno glasbo. Celo pri avantgardnih skladateljih zasledimo številne skrite notranje povezave s tradicijo." To je Ligetijev skladateljski kredo, ki mu je zvesto sledil pri ustvarjanju, so še zapisali v CD.