Svet 15.4.2014 15:38

Na plakatu 67. festivala v Cannesu podoba Mastroiannija

Pariz, 15. aprila - Plakat 67. filmskega festivala v Cannesu bo letos krasil obraz italijanskega igralca Marcella Mastroiannija (1924-1996), ki zre preko sončnih očal. Posnetek je iz klasike Federica Fellinija 8 1/2, ki so jo v Cannesu predvajali leta 1963.

V Fellinijevem filmu je Mastroianni zaigral filmarja, ki se sooča z ustvarjalno blokado.

Italijanski igralec je bil nominiran za tri oskarje, nastopil pa je v kopici filmov, med drugim tudi v Fellinijevem Sladkem življenju.

Mastroiannijeva hčerka, ko jo je imel s francosko igralko Catherine Deneuve, Chiara je pohvalila plakat, rekoč, da njenega očeta upodobi v pravi luči, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji festivala so v obrazložitvi odločitve poudarili, da je bil Mastroianni igralec, ki je vse življenje "predstavljal vse, kar je bilo v filmu najbolj izvirno, nekonformistično in poetično".

Plakat v odtenku sepia je zadnji v vrsti plakatov, na katerih so bili v ospredju velikani filma, kot so Paul Newman, Joanne Woodward, Marilyn Monroe in Faye Dunaway.

Eden največjih filmskih festivalov na svetu se bo začel 14. maja, za prestižno zlato palmo pa naj bi se tokrat potegovalo okoli 20 filmov.