Svet 16.4.2014 6:00

Pred 125 leti se je rodil "potepuh" Charlie Chaplin

London/Los Angeles, 16. aprila - Potepuh z brčicami, v širokih hlačah, s cilindrom, prevelikimi čevlji in palico je lik, ki se je za vedno zapisal v zgodovino filma. To je britanski igralec Charlie Chaplin, rojen na današnji dan pred 125 leti. Bil je filmar v polnem pomenu besede: v večini svojih filmov ni le igral, podpisal je tudi scenarij, režijo, produkcijo, montažo in glasbo.

Kitajska, Jilin. Britanski igralec Charlie Chaplin. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Jilin.
Britanski igralec Charlie Chaplin.
Foto: Xinhua/STA

Charlie Spencer Chaplin velja za eno ključnih osebnosti iz zgodnjega obdobja Hollywooda, časa nemih filmov. Rodil se je 16. aprila 1889 v Londonu. Njegovo otroštvo sta zaznamovali revščina in bivanje v dobrodelnih ustanovah. Že v otroštvu je nastopal kot pevec in komedijant, pri 18 letih pa je začel sodelovati s skupino Freda Karna, ki ga je odpeljala na turnejo v ZDA.

Tam je podpisal pogodbo s filmsko družbo Keystone, njegova začetna plača je znašala 150 dolarjev tedensko. Za družbo je režiral 35 filmov, v skoraj vseh je tudi zaigral v podobi potepuha. Z omenjenim likom, ki ga je razvil, si je pridobil številno občinstvo. Iz studia Keystone se je nato "preselil" k še trem družbam, leta 1919 pa je soustanovil podjetje United Artists, navajata njemu posvečena spletna stran in filmska baza podatkov IMDb.

Prvi celovečerni film, Deček, je posnel leta 1921, sledili so mu Parižanka (1923), Zlata mrzlica (1925) in Cirkus (1928). Naslednji film, Luči velemesta (1931), je bil njegov najdlje trajajoči filmski projekt, posnel pa ga je v času, ko se je že uveljavil zvočni film. Slednje velja tudi za film Moderni časi (1936). Ko je nastal Veliki diktator (1940), v katerem je parodiral Adolfa Hitlerja, je bil znan prav toliko kot nemški voditelj, njegov Potepuh je imel tudi enake brčice.

V štiridesetih letih je Chaplinova priljubljenost padala, njegovo kariero so zaznamovali škandali; med drugim so ga sumili, da sodeluje s komunisti. Preselil se je v Švico in v svojih kasnejših delih, kot so Gospod Verdoux (1947), Odrske luči (1952), Kralj v New Yorku (1957) in Grofica iz Hongkonga (1967), opustil lik Potepuha. Leta 1971 je prejel oskarja za življenjsko delo.

V štirih zakonih se mu je rodilo 11 otrok, igralstvu se je zapisala hči Geraldine - Tonja v filmu Doktor Živago. Umrl je 25. decembra 1977 na svojem domu v Švici.

Kot piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu, je burkasto filmsko komedijo z otožnim sarkazmom in precizno pantomimo povzdignil iz preprostih situacijskih smešnic na raven poglobljene filmske interpretacije človekove odtujenosti v moderni industrijski družbi in sredi političnih dogodkov.

Letos mineva tudi 100 let od "rojstva" slavnega Potepuha. Njegov kostum je pred kamero prvič oblekel 7. februarja 1914, kar so obeležili v več državah.