Slovenija 16.4.2014 13:40

Koroški kulturni dnevi v Ljubljani letos z mladimi izvajalci

Ljubljana, 16. aprila - V prestolnici bodo od 22. do 26. aprila potekali že 12. koroški kulturni dnevi v Ljubljani. Uvedlo jih bo odprtje razstave akademskega slikarja Kristijana Sadnikarja v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi, sklenila pa že tradicionalno lutkovna predstava. Skupaj bodo letošnji dnevi ponudili pet prireditev.

Kot je na današnji predstavitvi dnevov v Ljubljani dejal predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar, bodo na letošnjih dnevih nastopili predvsem mlajši izvajalci.

Koroški slikar Kristijan Sadnikar se bo po besedah predsednika Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Lovra Sodje tokrat v Ljubljani predstavil prvič. Razstavil bo 20 slik, ki so bile lani že na ogled v Tinjah v Podjuni. Sadnikar se je rodil leta 1964 v Celovcu. Med letoma 1986 in 1992 je obiskoval ljubljansko likovno akademijo. Njegove pejsaže, portrete in interierje zaznamujeta široka, razmeroma sproščena poteza s čopičem in sproščen odnos do motiva.

V sredo, 23. aprila, bo mogoče na Konservatoriju za glasbo in balet prisluhniti skupnemu koncertu učencev slovenske Glasbene šole na Koroškem in učencev Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL). Nastopila bosta brat in sestra, flavtista Jaka in Urška Slavkov, prvo in drugonagrajenca lanskega avstrijskega tekmovanja Prima la Musica v Sterzingu na Južnem Tirolskem. Iz KGBL se jima bodo pridružili flavtistka Nika Janželj, pevka Nadja Ternifi in Kvartet saksofonov.

Na Društvo slovenskih pisateljev bo v četrtek pod naslovom Mlada pesniška beseda kot vizija razvoja slovenske literature na Koroškem potekala predstavitev štirih novih knjig mladih avtoric. V sklopu projekta Popki literature so pri celovški založbi Wieser izšli trije pesniški prvenci v slovenskem jeziku: Katarine Hutter, Amine Majetić in Nine Zdouc. Verena Gotthardt pa je svoj pesniški prvenec izdala v Ellerjevi ediciji celovške Mohorjeve družbe.

V petek, 25. aprila, bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma koncert, ki so ga naslovili Koroška OD - DO. Mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža bo izvedel program koroških narodnih in umetnih pesmi. Zbor, ki letos praznuje 100. obletnico delovanja, je bil lani razglašen za najboljši pevski zbor celotne Koroške. Na koncertu bo sodelovala tudi devetčlanska tamburaška skupina Tamika iz Železne Kaple.

Koroški kulturni dnevi v Ljubljani se bodo sklenili v soboto z lutkovno predstavo Dol s čodram v Mini teatru. Devet mladih igralcev Lutkovne skupine SPD Srce - Dobrla vas je po motivih pravljice sodobnega angleškega pisatelja Steva Smallmana Kmet Bolle in žgečkljiva ovca pripravilo igro o zapletih in preglavicah s striženjem žgečkljivih ovc, ki se uprejo s puntarskim geslom "Volne ne damo!".

Vstop na vse prireditve je prost, zgolj za koncert v Cankarjevem domu bo potrebno odšteti pet evrov vstopnine.

Koroške kulturne dneve v Ljubljani pripravlja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva v sodelovanju z Klubom koroških Slovencev Ljubljana, Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo iz Celovca.