Slovenija 16.4.2014 14:38

Noč knjige bo imela svojo moč v 76 krajih

Ljubljana, 16. aprila - Prva slovenska Noč knjige, 23. aprila, bo imela svojo moč v 76 krajih po državi in v zamejstvu. Zvrstilo se bo kar 260 dogodkov. Ta nekomercialni in nevladni projekt, ki je v kratkem času povezal različne udeležence v knjižni verigi, je "zgodba, ki je obsojena na uspeh," je na današnji predstavitvi menil založnik in urednik Samo Rugelj.

Ljubljana, Kongresni trg. Slovenski dnevi knjige na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Slovenski dnevi knjige na Kongresnem trgu v Ljubljani.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Da bo premierna Noč knjige, ki na svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, že nekaj let poteka med drugim v Nemčiji in Veliki Britaniji, zadnja leta pa tudi na Hrvaškem, uspešna, je Rugelj presodil na podlagi dejstva, da so se vanjo povezali tako avtorji in založniki kot knjigarne in knjižnice. Takšnih projektov je po njegovih besedah relativno malo. Da so se javne institucije tako hitro prostovoljno pridružile, pa po njegovi oceni kaže na to, da interes za knjigo obstaja.

Glede na to, da prodaja knjig upada, knjižnice pa opažajo "krizo branja", predvsem pri mladih, bi se morali vprašati, ali si ne bi zaslužila posebnega statusa, je poudaril Marijan Rupert, vodja rokopisne zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici, kjer bodo Noč knjige slovesno odprli ob 18. uri. O knjigi, besedi in njunem pomenu bo razglabljalo devet sodelujočih, ki so povezani s tem področjem, med njimi profesorici Milena Mileva Blažič in Meta Grosman ter pesnik Ivo Svetina.

Na muzejski ploščadi na Metelkovi bo od poldneva do ene ure zjutraj odprt trg Tisoč in ene noči, ki bo popeljal v čas nastanka te arabske zbirke pripovedk. Ob knjižnem bazarju se bodo po besedah Barbare Rigel z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti zvrstili koncert indijske glasbe, lutkovna predstava in čarobni ples, potekala bo tudi delavnica.

Pomembno vlogo v tej akciji bodo imele tudi knjigarne. Kot je dejal strokovni vodja založbe Beletrina Aleš Šteger, želijo poudariti simbolno vlogo knjige in branja ter opozoriti na upad nakupovalnih navad. Knjigarne bodo zato podaljšale svoj obratovalni čas in nudile popuste, njihovo sporočilo pa, kot pravi Šteger, ne bo zgolj "pridite in kupujte", temveč "pridite in razmišljajte, kaj pomeni, če se domov vrnete s knjigo pod pazduho".

Dogodek bo imel tudi dobrodelno noto. Amnesty International Slovenije je slovenske šole pozval, naj na Noč knjige svojim učencem približajo romsko kulturo prek slikanice Jagoda, ki je nastala v romskem naselju Kerinov grm v Posavju, ter zbirajo knjige za romske otroke, ki so velikokrat izključeni iz šolskega sistema, je povedala direktorica organizacije Nataša Posel.

V zamejstvu bo Noč knjige odmevala v Trstu, Celovcu in Železni Kapli. Celovški program bo napovedih koordinatorice projekta na avstrijskem Koroškem Irene Destovnik posvečen predvsem mladim.

Knjiga ponuja boljši vpogled v strahote in lepote življenja ter omogoča, da se upiramo sploščitvi človeka na pragmatično bitje. "Knjiga ni poročilo o svetu, ampak je svet. Vstopite vanje in odprli se vam bodo novi," je k številnim dogodkom, ki se bodo zvrstili tega dne, povabil literat Aleš Debeljak.