Na hitro prelistano 19.4.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. aprila - Založba Modrijan je izdala knjigo Aleksandrida pisatelja Vladimirja Pištala, pri založbi KUD Sodobnost International pa je izšla slikanica Stanko Peška avtorja Aarona Blabeyja. Pri založbi Mladinska knjiga so izdali Priročnik za vrtičkarje avtorja Simona Akeroyda ter vodnik Po sončnih obronkih Slovenije avtorjev Francija Novaka in Urbana Goloba.

Ljubljana Knjiga Vladimirja Pištala z naslovom Aleksandrida. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Vladimirja Pištala z naslovom Aleksandrida.
Foto: STA

Ljubljana Priročnik za vrtičkarje. Foto: STA

Ljubljana
Priročnik za vrtičkarje.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Aarona Blabeya z naslovom Stanko Peška. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Aarona Blabeya z naslovom Stanko Peška.
Foto: STA

ALEKSANDRIDA - NOV POGLED NA ZGODBO O ALEKSANDRU VELIKEM

Novela Aleksandrida, ki med slovenske bralce prihaja v prevodu Đurđe Strsoglavec, prinaša zgodbo o makedonskem kralju Aleksandru Velikem, ki velja za enega najboljših antičnih vojskovodij. Delo pa ne tematizira zgolj sveta iz časa Aleksandra Velikega, temveč tudi naš, predvsem notranji svet, ki ga bodisi obvladujemo bodisi on obvladuje nas. Pištalova različica znane zgodbe o osvajalcu Aleksandru ponuja pogled na njegovo življenje skozi nenavadno prizmo, saj je avtor pri pisanju posebno pozornost namenil strukturi, jezikovnim sredstvom ter ponovnim interpretacijam zgodovinskih dejstev in mitov.

Vladimir Pištalo je eden najpomembnejših sodobnih srbskih pripovednikov. Med njegova najbolj znana dela sodijo poetične proze Slikovnica in Manifesti ter romana Milenium v Beogradu in Tesla, portret med maskami. Za roman o Tesli, ki ga je v slovenščino prav tako prevedla Đurđa Strsoglavec, je Pištalo prejel številne nagrade, med drugim NIN-ovo nagrado in nagrado Narodne knjižnice Srbije za najbolj brano knjigo v knjižnicah Srbije leta 2009. Pištalo predava svetovno in ameriško zgodovino na Univerzi v Worcestru.

STANKO PEŠKA - ZGODBA O DRUGAČNOSTI, KI NAS BOGATI

Slikanica tematizira zgodbo o fantku Stanku Peški, ki je zelo majhen. Zaradi svoje majhnosti je zelo nesrečen, vse dokler v njegov razred ne pride nova sošolka. Stanko takrat spozna, da velikost vendarle ni tako pomembna. Slikanica, ki jo je prevedla Katja Klopčič Lavrenčič, tako prinaša zgodbo o drugačnosti, ki nas bogati.

Aaron Blabey je avstralski avtor, poznan po svojih zgodbah za otroke. V slovenščino sta poleg Stanka Peške prevedeni še slikanici Metka Veter in Peter Šilček ter Živa Žganec. Blabey, ki se je pred pisanjem posvečal igri, je za svoja dela prejel številne nagrade, med drugim nagradi Patricia Wrightson Award in Children's Peace Literature Award leta 2013.

PRIROČNIK ZA VRTIČKARJE - VODNIK ZA NARAVNO PRIDELOVANJE NA MAJHNIH VRTOVIH

Priročnik, ki med slovenske bralce prihaja v prevodu Jelke Strgar, v besedi in sliki predstavlja celostne nasvete o pridelovanju zelenjave in sadja na omejenem prostoru. Knjiga je razdeljena na deset poglavij oziroma korakov, ki ponujajo odgovore na osnovna in zahtevnejša vprašanja, povezana z vrtičkarstvom, kot so, kako se lotiti dela na parceli, kako pripraviti zemljo in kompost, kako zavarovati posevke, jih saditi in sejati, zalivati in gnojiti ter pleti in odbirati. Priročnik, opremljen s številnimi barvnimi fotografijami, ponuja tudi nasvete o gojenju zelenjave in sadja ter nabor projektov in idej o načrtovanju, urejanju in vzdrževanju vrtov.

Britanski avtor Simon Akeroyd se podpisuje pod vrsto priročnikov, člankov in knjig o hortikulturi. Pri britanski reviji Grow Your Own ureja kolumno o vrtičkarstvu, nekaj let pa je za britanski BBC kot hortikulturni raziskovalec pripravljal tudi projekte o gojenju sadja in zelenjave. Priročnik za vrtičkarje je njegovo prvo delo, prevedeno v slovenščino.

PO SONČNIH OBRONKIH SLOVENIJE - VODNIK PO PANORAMSKIH POTEH SLOVENSKIH GORA

Znana avtorja pohodniških vodnikov Franci Novak in Urban Golob sta tokrat združila moči v knjigi Po sončnih obronkih Slovenije ter v sliki in besedi predstavila 60 slikovitih panoramskih poti po sončnih obronkih Slovenije. V vodniku so zbrane lahke do srednje zahtevne pohodniške poti, ki potekajo predvsem po gričevju in sredogorju. Opise poti dopolnjujejo fotografije, zemljevidi z vrisi poti in najpomembnejšimi informacijami o pohodu (izhodišče, cilj, dolžina, trajanje, zahtevnost, orientacija) ter o dodatni turistični ponudbi. Avtorja ob izbranih poteh opisujeta tudi naravne in kulturne znamenitosti, ki razkrivajo dušo različnih pokrajin in njenih prebivalcev.