Svet 17.4.2014 6:39

V pariškem razstavišču Oranžerija razstava Arhivi sanj

Pariz, 17. aprila - V pariškem razstavišču Oranžerija je na ogled razstava Arhivi sanj, podnaslovljena risbe iz Muzeja d'Orsay. Omenjeni muzej se ponaša z zbirko okoli 80.000 risb, na razstavi pa je predstavljen izbor 200 risb, ki ga je opravil nemški umetnostni zgodovinar Werner Spies, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.

Namen razstave ni, da predstavi zbirko kot tako, saj je ta preobsežna. Namesto tega se postavitev osredotoči na paradoks, ki so ga poimenovali arhivi sanj.

Risbe iz zbirke muzeja so zaradi občutljivosti na svetlobo le redko razstavljene. Večinoma jih hranijo v grafičnih kabinetih v muzeju Louvre.

Risba je kot skupni začetek vseh umetniških panog najbolj neposredno povezana s kreativnim dejanjem. Umetniški izraz v njej še ni čisto izoblikovan. Spremembe, predelave, prečrtanja, variacije in variante, ki jih je mogoče videti na listih skicirk, so sledi ustvarjalnosti.

Poleg pripravljalnih risb so v zbirki tudi tiste, ki so končna umetniška dela. A najsi gre za skico ali za končno delo, je v risbi vedno viden oseben dotik roke ustvarjalca. Risba, ki zahteva le zelo preprosto orodje, je tudi idealen medij za umetniški eksperiment. V tem mediju so tako avtoportreti kot prizori iz vsakdanjega življenja, fragmenti sveta in fantastične, sanjske vizije umetnikov zasebni dnevnik.

Razstava bo odprta do 30. junija, je še mogoče izvedeti na spletni strani Muzeja d'Orsay.