Svet 18.4.2014 5:00

V New Yorku odprli razstavo Aija Weiweija - tudi tokrat brez umetnika

New York, 18. aprila - Dva tedna zatem, ko so doslej najobsežnejšo razstavo del kitajskega umetnika Aija Weiweija odprli v Berlinu, so razstavo odprli še v New Yorku. Umetnik se odprtja tudi tokrat ni mogel udeležiti, saj ne sme na pot. Kitajska policija je namreč zasegla njegov potni list, ko ga je aprila 2011 aretirala na letališču v Pekingu.

Japonska. Kitajski umetnik in kritik vlade Ai Weiwei. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Japonska.
Kitajski umetnik in kritik vlade Ai Weiwei.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Res si zelo želim, da bi lahko bil tam," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejal umetnik v vnaprej posnetem videu, ki so ga predvajali v Muzeju Brooklyn. "Imeti razstavo v Brooklynu in biti odsoten, nazorno priča o mojem položaju, pa tudi položaju številnih drugih na Kitajskem," je dodal. Umetnik zaradi svoje kritike kitajskih oblasti že tri leta ne sme zapustiti države.

Razstava v Muzeju Brooklyn nosi naslov Ai Weiwei: Glede na kaj? in obravnava univerzalne teme kulture, zgodovine, politike ter tradicije. Umetnik se na njej predstavi kot fotograf, kipar, arhitekt in aktivist, piše na spletni strani muzeja.

V Berlinu so razstavo Aija Weiweija v razstavišču Martin-Gropius odprli v začetku meseca. Pod naslovom Ai Weiwei - dokaz so v 18 sobah združena tako nova dela in instalacije kot svetovni javnosti že dobro poznana starejša dela, ki pa v Nemčiji še niso bila razstavljena. Razstava bo odprta do 7. julija.

V berlinsko postavitev sta vključeni tudi dve obsežni instalaciji, prva iz 6000 stolov in druga iz 3500 rečnih rakcev. Slednja simbolizira cenzuro na Kitajskem. Stoli pa po umetnikovih besedah simbolizirajo preproste kitajske družine v zadnjih desetletjih. Združeni skupaj dajejo sliko vseh teh družin. Instalacija simbolizira tudi dramatične spremembe vrednot, ki povezujejo družbo.