Slovenija 22.4.2014 8:00

V Bežigrajski galeriji 2 trije "ozvočeni" koncerti avtorske glasbe

Ljubljana, 22. aprila - V Bežigrajski galeriji 2, kjer vsako leto pripravljajo koncerte avtorske glasbe, bo v tem tednu potekal 12. festival O-zvočenje. Na treh večerih se bodo predstavili skupina Saeta z gostjo Tinkaro Kovač, pevec in kitarist Andrej Trobentar ter skupina Samo Gramofon. Koncerti bodo danes, v sredo in četrtek, vsakokrat ob 19. uri.

Vsakoletna glasbena prireditev O-zvočenje sodi med redne predstavitve ustvarjalcev avtorske glasbe in temelji na raziskovanju zvoka, so sporočili iz galerije. Prvo prireditev z naslovom O-zvočenje 1 je leta 2002 v sodelovanju s skladatelji iz Slovenije, Francije, Srbije in Črne gore pripravila skupina Saeta, ki ima domicil v galeriji.

Skupina Saeta je bila prva in edina skupina, ki je v glasbeni usmeritvi združevala organizirano improvizacijo, elemente eksperimentalne glasbe na podlagi različnih partiturnih zapisov in navodil za izvajanje, elemente minimalistične (repetitivne) glasbe ter izvajano v živo ali posneto elektroakustično glasbo različnih zvočnih izvorov. To usmeritev je ohranila do danes.

Ustanovljena je bila leta 1977 na pobudo Miloša Bašina ter skladatelja Bora Turela. Deluje v okviru Bežigrajske galerije, kjer zdaj redno nastopa bodisi z ad hoc projekti bodisi v okviru organizirane galerijske dejavnosti.

Petčlanska zasedba, ki se je uveljavila tako doma kot v tujini, se ni spremenila od leta 1996, občasno pa se ji pridružijo gosti. Njihova nocojšnja gostja, flavtistka in pevka Tinkara Kovač, ki bo letos predstavljala Slovenijo na tekmovanju za pesem Evrovizije, je z njimi sodelovala na koncertu ob 30-letnici na festivalu Sajeta v Tolminu, iz tega je leta 2011 nastala tudi zgoščenka Sotočja.

Andrej Trobentar je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je obiskoval tudi podiplomski študij slikarstva pri profesorju Jožetu Ciuhi. Ob slikarstvu se ukvarja samostojno z glasbo, poezijo in ilustracijo. Sodeloval je v glasbenih skupinah, kot so Atoli, Vihar, Sedem svetlobnih let in Na lepem prijazni.

Za imenom Samo Gromofon se skrivajo uveljavljeni improvizator, kontrabasist, skladatelj in organizator koncertov Tomaž Grom ter nekoliko mlajša Andrej Fon in Samo Kutin, ki se ob improvizaciji dobro znajdeta tudi v eksperimentalnih, noise-rockovskih, kantavtorskih in ljudsko-godbenih okoljih. V triu se srečajo na stičiščih ne-idiomatske improvizacije, v kateri pa občasno posegajo tudi po sledeh raznolikih glasbenih izkušenj, je na spletni strani galerije zapisal Marko Karlovčec.