Svet 18.4.2014 6:00

Na Dunaju konec aprila dražba osebnih predmetov cesarske družine

Dunaj, 18. aprila - V dunajski avkcijski hiši Dorotheum bodo 30. aprila dali na dražbo osebne predmete cesarske družine. Ponudili bodo skoraj 200 predmetov. V središču dražbe bodo predmeti cesarice Elizabete, Franca Jožefa I., prestolonaslednika Franca Ferdinanda in cesarja Maksimilijana.

V Dorotheumu tovrstno dražbo priredijo enkrat letno. Zanjo vlada veliko zanimanja tako med dražitelji kot v širši javnosti, saj se predmeti prodajajo po vrtoglavo visokih cenah. Lani je zbiratelj cesarskih predmetov za koder las Franca Jožefa I. odštel 13.720 evrov, so sporočili iz Agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Pramen las tedaj triletnega Franca Jožefa I., ki ga bodo ponudili na tokratni dražbi in ki izvira iz zapuščine dvorne služabnice Leopoldine Frappart, je denimo ocenjen med 500 in 1000 evri. Ponudili bodo tudi različne cesarjeve žepne robčke, ki jih prodajajo dediči zadnjega cesarjevega osebnega služabnika Eugena Ketterla. Ta si je med vladanjem Franca Jožefa I. (1848-1916) svojo plačo izboljšal tako, da je z dovoljenjem cesarja shranil nekatere odslužene cesarjeve osebne predmete.

Veliko zanimanja bosta zagotovo zbudila tudi za krzneni muf cesarice Elizabete, ki je ocenjen med 3000 in 5000 evri, in njen jahalni klobuk, ki je ocenjen med 2000 in 4000 evri.

Ob 100. obletnici atentata v Sarajevu in začetka 1. svetovne vojne bodo na dražbi ponudili tudi veliko spominskih predmetov nadvojvode Franca Ferdinanda in njegove soproge Sophie: zbirko fotografij z njegovega bivanja v Indiji leta 1893, vžigalnik, šatuljo ter jedilni list kosila in večerje 14. septembra 1896.