Svet 20.4.2014 5:00

MoMA pripravila veliko razstavo Sigmarja Polkeja

New York, 20. aprila - Sigmar Polke je eden najpomembnejših nemških umetnikov povojnega časa, vendar njegovo delo pogosto ostaja v senci drugih, bolj znanih kolegov. Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) mu je posthumno posvetil doslej največjo retrospektivno razstavo. Ogledati si jo je mogoče do 3. avgusta.

Naj si bo steklo, tapeta ali tkanina - Polke je poslikal domala vse. Tudi filme, kolaže, risbe in skulpture je mogoče najti v opusu tega vsestranskega umetnika, za katerega so značilni navidezno brezmejna ustvarjalnost, radikalni dvom in velik smisel za humor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Bil je več kot le veliki umetnik," je prepričana kustosinja Kathy Halbreich v MoMA, kjer so razstavo pripravili štiri leta po njegovi smrti (1941-2010). "S svojo veliko inteligenco mi je pomagal razumeti, kaj pomeni biti umetnik: krut, nezadovoljen, svojeglav in brez ravnotežja," pravi kustosinja.

"Menila sem, da je velik umetnik, ki si zasluži, da bi ga bolje poznali in razumeli," je še dodala kustosinja, ki je na razstavi v tem priznanem muzeju sredi Manhattna prvič združila vse panoge umetnosti, ki se jim je Polke posvečal.

Po New Yorku jih bo mogoče videti še v Londonu in v Muzeju Ludwig v Kölnu.