Slovenija 22.4.2014 8:30

V Mini teatru drevi Snajper v režiji Ivice Buljana

Ljubljana, 22. aprila - V Mini teatru bo drevi ob 20. ljubljanska premiera predstave Snajper v režiji Ivice Buljana. Trije pripadniki mlajše in izgubljene generacije preizprašujejo vzroke svojega nezadovoljstva z družbo in motive, ki jih silijo k spremembam.

Ljubljana. Mini teater. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V predstavi po tekstu Damirja Karakaša iz Hrvaške se idealistični boj za pravičnejšo družbo, potreba po revoluciji, sebični materialistični razlogi in osebne frustracije prepletajo v motivu snajperja, ki mora ubiti visokega politika, so zapisali v Mini teatru.

"Besedilo je lepo, surovo, nabito z idejami, paranoidno kot scenarij Gusa van Santa. Gre za balzacovsko temo, ki jo je kozmopolit Karakaš uspel napisati kot manifest generacije, željne revolucije, še bolj pa denarja, do katerega nikdar ne bo prišla, niti z ropom ali umorom," je dejal Buljan.

"Karakaševa drama na drastičen način govori o krhkosti hrvaške kulture, ker je v sodobnem svetu, strukturiranem skozi institucije, neprilagojena. Snajper je medij hrvaško-slonokoščene umetniške akcije. Dva v težavah si podajata roke. Enega je zaznamovala postindustrijska praznina, drugega postkolonialni kaos," je še pojasnil.

V predstavi, ki jo bodo v Ljubljani ponovili še v sredo, nastopajo Irie Philippe Irie Bi, Larissa Ouei, Landry Kouame Bienvenu Amon ter N' Goran Kouame Armand. Za dramaturgijo je poskrbel Robert Waltl, za scenografijo Kone Wagnelba et Le Cresas, za kostumografijo pa Ana Savić Gecan. Glasba je delo Kouameja Armanda.

Predstava, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra, Compagnie Yeyotheatre Abidjan in Novega kazališta Zagreb, se bo po Ljubljani preselila še na Hrvaško, kjer bo že v četrtek in petek gostovala v Zagrebškem kazalištu mladih ter v soboto na festivalu Marulićevi dani v Splitu. Predstava je premiero doživela v Abidjanu na Slonokoščeni obali.