Svet 22.4.2014 10:30

Emi Kugler v Houstonu nagrada za film Odmevi časa

Houston, 22. aprila - Celovečerni film Eme Kugler Odmevi časa, ki po besedah avtorice tematizira idejo, da je "največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden", je na filmskem festivalu Worldfest v Houstonu prejel posebno nagrado žirije remi.

V filmu, ki je nastal v produkciji zavoda Zank, v glavnih vlogah nastopata Marko Mandić in Nataša Matjašec Rošker. V filmu se intermedijska ustvarjalka posveča vprašanju prisile, porazdeljene med cerkveno, posvetno in vojaško oblast, ter vprašanju predvidenih vlog, ki jih morata odigrati ženska in moški.

"V tem filmu nikakor ne govorimo o reprodukciji, niti o seksualnem užitku, temveč o vlogi, ki jo morata oba spola igrati, da sta sprejemljiv del družbe, da sploh lahko sta. In kaj sta lahko? Tako kot danes svet stoji, je najbolj oportuno, da sta razplojevalca, da sta mati in oče. Tako zapoveduje cerkvena oblast in tako tudi posvetna, ki se na tej točki srečata: rabita novodobne sužnje, da delajo, kopičijo material in s tem kopičijo profit nekomu drugemu," je idejo Odmevov časa opisala Kuglerjeva.

Ema Kugler je svojo umetniško pot začela sredi 80. let. Deluje v različnih umetniških disciplinah, od režije, scenaristike, scenografije, kostumografije, montaže pa do performansov in likovnih instalacij.

V središče svojega ustvarjanja Kuglerjeva postavlja film. Med drugim se podpisuje pod dela Hydra (1993), Obiskovalec (1995), Tajga (1996), Postaja 25 (1997), Menhir (1999), Homo erectus (2000), Phantom (2003), Le Grand Macabre (2005) in Za konec časa (2009).

Festival v Houstonu, ki je letos potekal med 4. in 13. aprilom, je leta 1961 nastal pod imenom Cinema Arts kot tretji tekmovalni filmski festival v ZDA, po San Francisu in New Yorku. Kot so zapisali organizatorji, pa je Worldfest tudi najstarejši festival neodvisnega filma in videa na svetu.