Slovenija 23.4.2014 9:26

Grilc ob svetovnem dnevu knjige: Knjiga je dragocena spremljevalka

Ljubljana, 23. aprila - Minister za kulturo Uroš Grilc je v svoji poslanici ob današnjem svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic zapisal, da knjiga, naj si bo tiskana ali elektronska, ostaja "naša nadvse dragocena in nenadomestljiva spremljevalka". Pozval je, da knjig ne bi puščali na policah, temveč vzeli v roke.

Ljubljana. Minister za kulturo Uroš Grilc. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za kulturo Uroš Grilc.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Knjiga je po ministrovem mnenju "človekova najboljša prijateljica, orožje v nikdar dokončanem spopadu z nevednostjo, prinašalka znanja in tiskan spomenik človeški izkušnji", ki "nas na svoji dolgi poti od začetkov človeške civilizacije pa do globaliziranega 21. stoletja opominja na moč, ki jo v naših življenjih in v naši družbi premore pisana beseda".

V poslanici Grilc citira pesnika Josifa Brodskega, ki je nekoč zapisal, da obstajajo hujši zločini od zažiganja knjig, eden od njih je to, da jih ne beremo. Zato je ob letošnjem svetovnem dnevu knjige pozval k temu, da jih "ne bi osamljenih puščali na policah, na milost in nemilost prepuščenih prahu. Vzemite jih v roke in dopustite, da z vami spregovori vsa zgodovina človeške misli," so sporočili z ministrstva.

Unesco je 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995. To je tudi dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Slovenija svetovni dan knjige obeležuje že vrsto let, letos pa se mu je po vzoru nekaterih tujih držav pridružila s posebnim projektom - Noč knjige, s katerim bo knjigo slavila tudi pozno v noč. V 76 krajih po državi in v zamejstvu se bo zvrstilo kar 260 dogodkov, med drugim literarna branja, srečanja z avtorji, razstave in koncerti. Knjigarne pa bodo podaljšale svoj obratovalni čas in nudile popuste.