Slovenija 23.4.2014 9:52

Znan ožji izbor za letošnjega kresnika

Ljubljana, 23. aprila - Žirija Delove nagrade za roman leta je izbrala deset del, ki se bodo potegovala za nagrado kresnik. Izmed skoraj sto romanov z lansko letnico so se v ožji izbor uvrstili romani Evalda Flisarja, Jasmina B. Freliha, Tadeja Goloba, Jurija Hudolina, Davorina Lenka, Mihe Mazzinija, Vinka Möderndorferja, Toneta Peršaka, Roberta Simoniška in Nataše Sukič.

Za letošnjega kresnika se bodo potegovali romani Evalda Flisarja Začarani Odisej (Litera), Jasmina B. Freliha Na/pol (Cankarjeva založba), Tadeja Goloba Ali boma ye! (Goga), Jurija Hudolina Ingrid Rosenfeld (Študentska založba), Davorina Lenka Telesa v temi (Aleph), Mihe Mazzinija Paloma negra (Študentska založba), Vinka Möderndorferja Balzacov popek (Mladinska knjiga), Toneta Peršaka Usedline (Cankarjeva založba), Roberta Simoniška Soba pod gradom (Litera) in Nataše Sukič Kino (Litera).

Tako se je po torkovem glasovanju odločila žirija, ki jo letos vodi Alojzija Zupan Sosič, v njej pa sodelujejo še Urška Perenič, Aljoša Harlamov in Igor Bratož. Kljub skromnejšemu naboru romanov kot prejšnja leta so morali člani žirije prebrati 97 romanov. Med literarnosmernimi in stilnimi oznakami še vedno prevladuje realizem, medtem ko bi za romane z modificirano realistično tehniko, prenovljenim položajem epskega subjekta in postmodernim spleenom lahko uporabili tudi nov izraz transrealizem, je menila predsednica žirije.

Kresnikova tradicija, kot piše piše današnje Delo, ostaja nespremenjena. Žirija bo 23. maja, mesec pred podelitvijo, oznanila imena petih velikih finalistov. Lavreat bo izbran na kresni večer, 23. junija, ob koncu slovesnosti na ljubljanskem Rožniku.

Lani je kresnika prejel Goran Vojnović za roman Jugoslavija, moja dežela.