Svet 24.4.2014 6:00

Mariss Jansons zapušča nizozemski orkester Concertgebouw

Amsterdam, 24. aprila - Šef dirigent Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama Mariss Jansons bo konec sezone 2014/15 zapustil ta svetovno znani sestav, ki ga je vodil celo desetletje. Maestro je glasbenike z odločitvijo seznanil v začetku tedna, razlog za odhod so najverjetneje zdravstvene težave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je za AFP povedal neimenovani predstavnik orkestra, "ni skrivnost", da ima 71-letni latvijski maestro zdravstvene težave. Aprila 1996 je skoraj umrl, saj ga je med dirigiranjem zadnjih strani Puccinijeve La Boheme zadel srčni infarkt. Kasneje so mu vstavili srčni spodbujevalnik.

Natančen datum njegovega odhoda še ni določen, prav tako v sredo še ni bil znan njegov naslednik.

Jansons, ki je študiral violino in dirigiranje na Leningrajskem konservatoriju ter nato nadaljeval na Dunaju pri slavnem Hansu Swarowskem in Herbertu von Karajanu, je orkester Concertgebouw vodil od leta 2004. Leta 1973 je bil imenovan za asistenta dirigenta Filharmoničnega orkestra Leningrad (današnja Sanktpeterburška filharmonija), od leta 1979 do 2000 pa je bil glavni dirigent Filharmoničnega orkestra v Oslu.

"Mariss Jansons je bil vedno sposoben navdihniti orkester in ga voditi do odličnih izvedb. Zaradi njegovega znanja, predanosti in prizadevanja ga obožujejo tako glasbeniki kot občinstvo," je ob novici še zapisal orkester.

Kraljevi orkester Concertgebouw nosi ime amsterdamske koncertne dvorane Concertgebouw. Ustanovljen je bil leta 1888, le nekaj mesecev po njenem odprtju, in sodi med najslavnejše orkestre na svetu. Njegove koncerte letno obišče 250.000 poslušalcev. Posnel je več kot 1100 izvedb na vinilnih in CD ploščah.

Orkester je v Ljubljani že nastopil leta 2002, letos pa ga, skupaj z Jansonsom, pričakujejo na ljubljanskem poletnem festivalu.