Slovenija 24.4.2014 10:05

V Slovenski kinoteki retrospektiva filmov Roberta Rossellinija

Ljubljana, 24. aprila - V Slovenski kinoteki poteka retrospektiva filmov Roberta Rossellinija, enega največjih filmskih ustvarjalcev vseh časov, očeta tako neorealizma kot tudi modernega filma. Retrospektivo je v torek uvedla projekcija njegove klasike Stromboli iz leta 1950.

Film Stromboli med drugim predstavlja prvo sodelovanje znamenitega italijanskega režiserja in slovite hollywoodske igralke Ingrid Bergman, s katero je bil Rossellini nekaj let tudi poročen. Celovečerec Stromboli je klasičen primer italijanskega neorealizma in veličastna humanistična meditacija na temo ljubezni, pripadnosti in morale, so ob filmu zapisali v kinoteki.

Do sredine junija se bo na sporedu kinoteke zvrstilo še nekaj manj kot dvajset Rossellinijevih filmov.

Rossellini (1906-1977) se je z režijo začel ukvarjati leta 1934. Med drugo svetovno vojno je snemal predvsem propagandne filme, obenem pa s kamero skrivoma dokumentiral podtalno dejavnost in življenje v Rimu v zadnjem obdobju fašizma. Na ta način zbran material je vključil v svoja prva filma Rim, odprto mesto iz leta 1945 in Paisa iz leta 1946 ter z njima utemeljil italijanski filmski neorealizem.

Med Rossellinijeve najbolj znane filme sodijo še Nemčija, leta nič (1947), Frančišek, božji pevec (1950) in Naj živi Italija (1960).