Slovenija 23.4.2014 17:34

V Mali drami igra o človeštvu in smislu življenja

Ljubljana, 23. aprila - V Mali drami bo v petek prva slovenska uprizoritev drame mladega nemškega literata Wolframa Lotza Nekaj sporočil za vesolje, ki jo je na oder postavil Sebastijan Horvat. Predstava se tematsko "uro in pol ukvarja z vprašanjem, kaj sporočiti vesolju o človeški vrsti", je na novinarski konferenci dejal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor.

Predstava je po Samoborjevih besedah "igra o nas, o naših strahovih in hrepenenjih ter o tem, kako vse strniti v en stavek in ga posredovati v onostranstvo".

Po režiserjevem mnenju "tekst osupne s tem, da razpre trenutek, v katerem smo ravnokar". Avtor z veliko senzibilnostjo in poznavanjem gledališkega prostora zajame težave vsega sveta, je dejal Horvat.

Ta po njegovih besedah ponuja "situacijo kataklizme" v svetu, v katerem so že preminili Godot, roman toka zavesti, avantgarde in absurd, ter v času, ko iztrošena umetnost životari ob "politiki, ki triumfira s svinjarijami". Besedilo, kot meni Horvat, ujame "krik, ki se upira samoumevnemu toku neoliberalizma, ki nas bo zmlel".

Protagonista igre - pohabljenca Lum in Purl Schweitzke - sta sodobna Vladimir in Estragon iz Beckettove drame Čakajoč Godota, ki iščeta smisel življenja. Po režiserjevih besedah sta kot kmeta na šahovnici, okoli katerih se bije ideološki boj, pri čemer nimata pravice do glasovanja. Edina rešitev v brezizhodni situaciji je samomor.

Besedilo temelji na iskanju smisla, ki ga želi čim bolj skrčiti, da bi postalo zelo jasno. Vendar pa pride do nasprotja, namesto jasnega sporočila ostane le še neartikuliran krik, je dejal dramaturg Andraž Golc.

Besedilo je Horvatu ponudila prevajalka Urška Brodar, ki se je, kot je dejala, zavedala, da potrebuje režiserja z vizijo. Tekst od režiserja zahteva radikalne rešitve in je skoraj neuprizorljiv. Po Horvatovem mnenju je dramski tekst le izhodišče, ki ne prinaša modela postavljanja na oder. Tega si je treba šele izmisliti.

Osnovna zgodba predstave se vrti okoli dveh posameznikov, ki ugotovita, da je tisto, za kar se splača živeti, skupni otrok, vendar pa je želja neuresničljiva, saj je njuno življenje dramatik že zapečatil v dramskem besedilu. V iskanju rešitev in poslušanju bolečih zgodb drugih ljudi, se jima na koncu ponudi priložnost, da s posebno napravo v vesolje pošljeta kratko sporočilo.

V predstavi igrajo Aljaž Jovanović, Bojan Emeršič, Veronika Drolc, Gregor Baković, Nina Ivanišin, Brane Grubar, Saša Mihelčič, Boris Mihalj, Rok Vihar in Blaž Setnikar. Nastopa tudi šest otrok.

Za sceno so poskrbeli Žiga Divjak, Horvat in Iztok Vadnjal, za kostume Belinda Radulović, za glasbo pa Borut Kržišnik.