Svet 25.4.2014 5:00

Na Dunaju se začenjajo Dnevi slovenskega filma

Dunaj, 25. aprila - Na Dunaju se bodo danes začeli Dnevi slovenskega filma, ki bodo do 27. aprila ponudili štiri večkrat nagrajene filme slovenskih režiserjev: Šanghaj Marka Naberšnika, film Klemna Dvornika Kruha in iger, Dvojino Nejca Gazvode in prvenec Gorana Vojnovića Piran-Pirano. Filme bodo predvajali v kino kompleksu Urania Kino.

Na otvoritveni projekciji, ki bo drevi ob 20.15., se bo s svojim drugim celovečercem iz leta 2012 predstavil Naberšnik, ki bo po filmu spregovoril z dunajskim občinstvom. Ob tej priložnosti bo najavil slovensko-avstrijsko produkcijo svojega letošnjega celovečerca The Woods are still green. Film je protivojna drama, postavljena v čas 1. svetovne vojne. Film je bil v celoti posnet v slovenskih Julijskih Alpah.

V soboto bosta na ogled filma Kruha in iger (2011) in Dvojina (2013). Dvornikovi poosamosvojitveni komediji bo sledila še slovensko-danska koprodukcija Dvojina. Dneve slovenskega filma bodo zaključili s filmskim obujanjem spominov in različnih zgodovinskih motivov v prepletu treh življenjskih usod v filmu Piran-Pirano iz leta 2010.

Dnevi slovenskega filma so nastali na pobudo Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji - Skice in v sodelovanju s kinematografi in filmskim distributerjem Cineplexx International ter filmskim festivalom LET'S CEE. Slednji vsako leto na Dunaju ponudi selekcijo najboljših izbranih filmov iz srednje in vzhodnoevropskih držav. Lani so med drugim prikazali retrospektivo Damjana Kozoleta in film Mama Evropa Petre Seliškar, so sporočili iz Skice.