Svet 25.4.2014 6:00

Na tokratni dražbi Banksyjevih del na voljo sedem grafitov

London, 25. aprila - Dela britanskega uličnega umetnika Banksyja, odstranjena z zidov po Londonu, bodo šla na dražbo, ki jo pripravlja podjetje Sincura Group. Med sedmimi umetninami so tudi grafiti Liverpool Rat, Girl With Balloon in No Ball Games. Za slednjega si v podjetju obetajo milijon funtov (okoli 1,2 milijona evrov). Dražba je naletela na veliko kritik.

Dražbo pripravljajo v podjetju, ki na pobudo lastnikov hiš oziroma stavb, na katerem se nahajajo Banksyjevi grafiti, te odstrani in jih nato ponudi na dražbah. V podjetju po poročanju britanskega BBC menijo, da dela niso ukradena ter da ne gre za vandalizem.

Banksy, znan po tem, da skriva svojo identiteto, dražbe ni komentiral, v avkcijski hiši Bonhams pa potencialne kupce opozarjajo, naj bodo previdni, saj je njihova avtentičnost vprašljiva.

Praksa odstranjevanja Banksyjevih grafitov in naknadnih dražb je naletela na številne kritike in proteste, zaposleni v podjetju naj bi celo prejeli grožnje s smrtjo.

Dela bodo pred dražbo, do nedelje, ko se bo obenem sklenila tudi spletna dražba, na ogled v hotelu Me London, še piše BBC.

Banksy prihaja iz Bristola. Svoje grafite, ki jih zaznamuje predvsem družbenokritična nota, je začel ustvarjati v 90. letih minulega stoletja na zidove objektov v Veliki Britaniji. Danes jih je moč najti po vsem svetu.

Na dražbi v Miamiju so februarja grafit Poljubljajoča policista prodali za 575.000 dolarjev (418.153 evrov).