Slovenija 30.4.2014 6:00

Danes obeležujemo mednarodni dan jazza

Ljubljana, 30. aprila - Jazz je veliko več kot glasba, je življenjski stil, orodje dialoga in celo družbenih sprememb, je ob mednarodnem dnevu jazza, ki ga obeležujemo danes, zapisala generalna direktorica Unesca Irina Bokova. "Že več kot stoletje jazz združuje različne ustvarjalce, ki so ga za svojega sprejeli zaradi spontanosti in svobode izražanja," je dodala Bokova.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zgodovina jazza je zgodba o moči glasbe, da kot nosilka ideje integracije in vzajemnega spoštovanja združuje umetnike različnih kultur in okolij, je v poslanici še poudarila Bokova.

"Jazz je dal ritem boju za človekove pravice v ZDA in drugod po svetu. Z jazzom milijoni ljudi po svetu še danes izražajo željo po svobodi, strpnosti in dostojanstvu. Unesco je mednarodni dan jazza ustanovil, da bi podprl te vrednote," je dodala Bokova.

Unesco je 30. april za mednarodni dan jazza, ki poteka pod vodstvom Bokove in pobudnika, legendarnega jazz pianista in skladatelja Herbieja Hancocka, določil na generalni skupščini leta 2011. Leta 2012 pa ga je na svoj koledar dodala še Generalna skupščina Združenih narodov.

Na mednarodni dan jazza se po vsem svetu združujejo skupnosti, šole, umetniki, zgodovinarji, akademiki in glasbeni navdušenci v poustvarjanju jazza ter raziskovanju njegovih korenin, prihodnosti in vpliva.

Letošnji vrhunec praznovanja bo potekal v Osaki. Na slavnostnem koncertu, ki ga bodo v živo prenašali po vsem svetu, bo sodelovalo več kot 30 jazzovskih glasbenikov z vsega sveta, med njimi tudi imena, kot so Kris Bowers, John Beasley, Hancock, Gregory Porter, Roy Hargrove, Marcus Miller in John Scofield.

Dan smo obeležili tudi v Sloveniji, kjer je v sklopu Cankarjevih torkov nastopil norveški trobentač Arve Henriksen z Janom Bangom in Ingarjem Zachom. Pred koncertom so v počastitev mednarodnega dneva jazza predvajali video z naslovom Jazz is...

V Sloveniji potekata dva večja jazz festivala - Jazz Cerkno in Jazz festival Ljubljana, ki je eden najstarejših v Evropi. Sicer pa lahko ljubitelji tej glasbi prisluhnejo v živo na več koncertnih prizoriščih po Sloveniji.