Svet 30.4.2014 6:00

Mineva 25 let od smrti italijanskega režiserja Sergia Leoneja

Rim, 30. aprila - Na današnji dan pred 25 leti je umrl italijanski režiser Sergio Leone. Eden izmed največjih režiserjev vseh časov se je v zgodovino sedme umetnosti vpisal kot oče špageti vesternov. Vrsta njegovih filmov, kot sta Dobri, grdi, hudobni ter Bilo je nekoč v Ameriki, ima kultni status.

Leoneja, ki se je rodil leta 1929 v Rimu, sta za sedmo umetnost navdušila starša - njegova mati Francesca Bertini je bila igralka, oče Vicenzo Leone pa režiser nemih filmov. Že zgodaj je nastopal v manjših filmskih vlogah, kasneje pa je delal kot asistent režiserjev, ki so v Italiji snemali koprodukcijske filme.

Konec 50. let minulega stoletja je začel pisati scenarije, nato pa se je lotil režije. Zaslovel je leta 1964, ko je za svoj prvi špageti western Za pest dolarjev, v katerem je v glavni vlogi zaigral Clint Eastwood, priredil scenarij samurajske klasike Akire Kurosawe Telesni stražar.

Leone je s svojimi uspešnimi vesterni v 60. letih minulega stoletja prerodil italijansko kinematografijo, saj je bila ta tedaj na robu bankrota. Med njegove najbolj znane filme poleg omenjenih sodijo še Za dolar več iz leta 1965, Bilo je nekoč na divjem zahodu iz leta 1969 ter Skrij se iz leta 1971.