Svet 4.5.2014 5:00

V Pulju tudi letos vrsta poletnih festivalov elektronske in reggae glasbe

Zagreb, 4. maja - Outlook, Dimensions, Slurp! in Seasplash so festivali, ki se bodo od sredine junija do začetka septembra vrstili v prostorih nekdanje avstro-ogrske vojaške trdnjave Punta Christo v Štinjanu pri Pulju. Organizatorji iz koncertne družbe Pozitivan ritam so potrdili, da bo ogrevalna zabava za festival Dimensions 16. maja tudi v Ljubljani.

Osrednja dogodka na trdnjavi Punta Crhisto bosta festivala specializirane elektronske glasbe Outlook in Dimension, ki sta med največjimi tovrstnimi festivali v Evropi. Nič manj pomembna ne bosta niti hrvaški festivalski blagovni znamki Seasplash in Slurp!, je za STA dejal kreativni direktor družbe Pozitivan ritam Vedran Meniga.

Na letošnjem, 12. festivalu reggae, dub in sorodne glasbe Seasplash, ki bo potekal med 17. in 21. julijem, bodo med drugimi nastopili Asian Dub Foundation, ki so se znova zbrali v originalni zasedbi in se pripravljajo na turnejo po novem albumu "The Signal And The Noise". Poleg njih bodo osrednji bandi večerov tudi Brain Damage meets Vibronics, Gentleman's Dub Club in Bad Copy.

V sodelovanju z britanskimi kolegi bodo v zadnjih štirih avgustovskih večerih pripravili 3. festival Dimensions, ki ima na seznamu več kot 200 izvajalcev. Med njimi so eden najbolj znanih producentov Caribou, skupina Darkside ter znana imena sodobne elektronske glasbe, kot so Jon Hopkins, Gilles Peterson, Robert Hood in Theo Parrish.

Festival Dimensions bodo napovedali v več mestih, med drugim tudi v Ljubljani 16. maja, ko bo v F Clubu nastopil veliki britanski d.j. zvezdnik Ben UFO, je potrdil Meniga.

Sezono bodo zaključili s festivalom Outlook, ki se bo začel 3. septembra v puljski areni. Med nastopajočimi je napovedana Lauryn Hill, prvič pa bo na Hrvaškem nastopil tudi znani hip-hoper Busta Rhymes. Predstavili se bodo še Barrington Levy, Horace Andy in Jah Shaka.

Do 7. septembra je predvidenih 12 dnevnih in nočnih odrov ter 54 zabave na ladjah, na katerih bo nastopilo več kot 300 izvajalcev dub, drum'n'bass, reggae, dancehall, blues, dubstep, jungle, hip-hop, roots in soul glasbe.

Koncept četrte prireditve, festivala Slurp!, temelji na najbolj izpostavljenih izvajalcih regionalne elektronske glasbene scene, ki se bodo predstavili v štirih različnih terminih med 14. junijem in 27. septembrom. Gre za peto poletno festivalsko sezono, ki je plod sodelovanja med Pozitivnim ritmom in znanim zagrebškim klubom Sirup.